Politika

Zaustavljeno vozilo hitne pomoći na Jarinju zbog KM tablica, Petković: To je kršenje sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

17:09

Zaustavljeno vozilo hitne pomoći na Jarinju zbog KM tablica, Petković: To je kršenje sporazuma
Euronews/Enes Radetinac - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija na prelazu Jarinje zaustavila je vozilo hitne pomoći u kojem se nalazio pacijent upućen u Klinički centar u severnoj Kosovskoj Mitrovici, s obrazloženjem da nema pravo da prođe zbog registracije sa KM tablicama koja je produžena posle 10. decembra prošle godine, a ta vozila Priština sada "vodi kao neregistrovana".

"Pustili su nas, ali opomenuli da više nećemo moći da uđemo, a ni da izađemo sa KiM", rekao je za Kosovo onlajn vozač saniteta iz severnog dela Kosovske Mitrovice Milan Jovanović.

On je objasnio da su mu policajci na administrativnom prelazu prvo uzeli dokumenta i rekli da je danas u 10 sati stigao dopis da se sva vozila registrovana posle 10. decembra smatraju neregistrovanim i da je to "po Briselskom sporazumu".

On je naveo da su službenici policije zatim iza njih vratili sva privatna vozila registrovana na KM tablice, što je za Kosovo onlajn potvrdila i Sunčica Mašić iz Prilužja. Njoj i njenom sinu službenici kosovske policije nisu dozvolili da se vrate kući "zbog stare nalepnice".

"Auto smo registrovali 20.12. 2022. godine, KM tablice, sve je regularno, a oni to ne uvažavaju. Kada smo prešli prelaz nisu nam rekli ništa, a sada kada smo se vraćali nisu hteli da nas puste. Rekli su stara je nalepnica, vratite se", navela je Mašić.

Vasilije Tomašević, pacijent u zaustavljenom vozilu hitne pomoći na Jarinju, rekao je za Kosovo onlajn da mu kao pacijentu pod sedativima nije bilo nimalo prijatno kada je shvatio da možda neće uspeti da stigne do bolnice. Tomašević se vraćao sa koronarografije koja mu je urađena u KBC Zvezdara u Beogradu.

"Mi smo juče ujutru otišli za Beograd gde mi je rađena koronarografija. Pri povratku policija je na Jarinju zaustavila sanitet i rekli su da vozilo ne može da uđe na Kosovo. Rekli su da auto nije registrovan. Neprijatno sam se osećao, još uvek sam pod terapijom, a kada ti kažu da ne možeš da se vratiš da nastaviš lečenje u svojoj matičnoj bolnici nije svejedno", rekao je Tomašević.

Petković: Reč je o kršenju sporazuma, Kurti ponovo pokušava da izazove krizu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije time što od jutros "njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa KM oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak".

"Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na KiM", naveo je Petković.

On je rekao da Srbija očekuje od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine. Prema Petkovićevim rečima, Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama.

Sporazumom o tablicama predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi, podseća se u saopštenju Kancelarije za KiM. Takođe, kako se navodi u saopštenju, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama.

Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka. "Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM", naveo je Petković.

Kurti, kako kaže Petković, "po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija