Politika

Tužilački savet u Prištini: Raspisane 72 poternice za ratne zločine

Komentari

Autor: Tajug

17/01/2023

-

12:54

Tužilački savet u Prištini: Raspisane 72 poternice za ratne zločine
Tužilački savet u Prištini: Raspisane 72 poternice za ratne zločine - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Tužilački savet Kosova danas je odbacio tvrdnje ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju da se tužilaštvo nije dovoljno bavilo ratnim zločinima i navelo da su za vreme mandata bivšeg glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija raspisane 72 međunarodne poternice za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine.

Tužilački savet Kosova reagovao je na tvrdnju Hadžiju da tužilački sistem na čelu sa Ljumezijem nije imao ni volje ni interesa da se ozbiljno bavi ratnim zločinima, prenosi Reporteri.

U saopštenju se ističe da su sprovedene konkretne istražne radnje u cilju otkrivanja izvršilaca krivičnih dela i naredbodavaca, da je podignuto desetine optužnica i pripremljena baza podataka u specijalnom tužilaštvu za slučajeve ratnih zločina, koja je usaglašena sa bazom podataka kosovske policije. 

Hadžiju je prethodno u objavi na Fejsbuku ocenila da je raspisivanje međunarodnih poternica za Srbima koji su navodno učestvovali u dešavanjima u Račku 1999. godine dobra vest za pravosuđe, jer se, kako ona ocenjuje, "prvi put ulažu ozbiljni napori da se tužilaštvo bavi ratnim zločinima".

Prema mišljenju Hadžiju, prošle vlade, kao ni tužilački sistem na čelu sa bivšim glavnim tužiocem Lumezijem nisu imali volje ni interesa da se ozbiljno pozabave zločinima nad Albancima na KiM.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 15. januara da je raspisano 18 međunarodnih poternica za Srbima koji su navodno učestvovali u događanjima u selu Račak 15. januara 1999. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija