Politika

Podignute optužnice za zločine nad srpskim civilima u Kotor Varoši

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2022

-

12:45

Podignute optužnice za zločine nad srpskim civilima u Kotor Varoši
Podignute optužnice za zločine nad srpskim civilima u Kotor Varoši - Copyright google.rs/maps

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv dve osobe iz Kotor Varoši da su vreme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura TO RBiH i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba srpske nacionalnosti za vreme rata.

Optužnice su podignute protiv Smajić Mirsada, zv. “Mire”, rođenog 1964. godine u Kotor Varoši, nastanjen u  Hrvatskoj i Smajić Nijaza zv. “Niče”, rođenog 1961. godine u Kotor Varoši takođe nastanjenog u Hrvatskoj.

Oni se terete da su, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mesta Serdari, Kotor Varoš, 17. septembra 1992. godine, te kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz porodice Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, deca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću.

Nakon toga su pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja, ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dve osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u 5. mesecu trudnoće.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svedoka, dva stručna veštaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je iz Tužilaštva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija