Aktuelno

Odloženo suđenje hrvatskim pilotima za raketiranje kolone na Petrovačkoj cesti

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

16:28

Odloženo suđenje hrvatskim pilotima za raketiranje kolone na Petrovačkoj cesti
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin počinjen na Petrovačkoj cesti u akciji "Oluja" 1995, kada je raketirana kolona srpskih izbeglica, koje je trebalo da počne danas, ipak je odloženo jer, kako je rečeno, još nema elemenata da se donese odluka da im se sudi u odsustvu.

Predsednik sudskog veća Vladimir Duruz rekao je da novo ročište nije zakazano i da je suđenje odloženo do daljeg dok se ne utvrdi autentičnost saopštenja Ministarstva pravde Hrvatske, u kojem stoji da se neće postupati po zamolnici Srbije. 

Prema rečima Duruza, neophodno je proveriti autentičnost tog dokumenta, skinutog sa interneta, da bi bila doneta odluka o suđenju hrvatskim pilotima u odsustvu.

"Sada neće biti zakazivan naredni glavni pretres", rekao je Duruz i dodao da to ne znači  da će proći meseci dok ne bude zakazan. 

Rekao je i da je očekivao da će danas Sudsko veće imati odluku o suđenju u odsustvu i da će moći da bude obezbeđeno da oštećeni budu na glavnom pretresu.

Olenik: "Neozbiljno i neprofesionalno"

Advokat Aleksandar Olenik, koji je izabran da po službenoj dužnosti brani Vladimira Mikca, prvooptuženog u predmetu za ratni zločin ''Oluja'', po izlasku iz suda rekao je novinarima da je sve ovo što se danas desilo neozbiljno i neprofesionalno.

"Mislim na sud, tužilašto i Ministarstvo pravde RS, koji već mesecima ne mogu da utvrde da li je u Hrvatsku poslata zamolinica, primljena ili nije. Ne, odgovor nego prostu činjenicu da li je nešto primljeno ili nije, i ta činjenica može da se utvrdi za pola sata preko pošte. Još neozbiljnije je neodlučivanje Veća po zahtevu Tužilaštva o suđenju u odsustvu. Rekli su da nemaju dovoljno elemenata, pa ne mogu da donesu odluku", rekao je Olenik.

Prema rečima Olenika, obaveštenje na sajtu hrvatskog Ministarstva pravde stoji mesecima.

"Koliko meseci treba tužilastvu i sudu da utvrdi da je to original i da li je validno, zašto se čeka pola godine", pitao je Oleinik i dodao da stav Hrvatske može tretirati kao opšte poznata činjenica.

Pripremno ročište bez prisustva javnosti

Pripremno ročište u postupku protiv hrvatskih oficira optuženih da su avgusta 1995. raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti, usmrtivši 10 osoba, među kojima i četvoro dece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Srpsko tužilaštvo za taj zločin tereti Vladimira Mikca i Zdenka Radulja, tada komandante vojne avio-baze u Puli, odnosno na aerodromu Pleso, kao i pukovnike Željka Jelenića i Danijela Borovića, komandire 22. i 21. lovačke eskadrile stacionirane na ta dva aerodroma.

Na pripremnom ročištu hrvatskim pilotima koji su sada u sedmoj deceniji života, a kojima će biti suđeno u odsustvu, pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Prema optužnici odgovorni su ne samo za smrt i ranjavanje više desetina ljudi već i za njihovo panično bežanje ka Srbiji, uz učvršćivanje odluke da se više ne vraćaju na svoja ognjišta čime je i promenjen etnički sastav Hrvatske.

Odluka Beograda da procesuira odgovorne za zlocin na Petrovačkoj cesti izazvala je negative reakcije u Zagrebu. 

Za čelnike hrvatske od Milanovića i Andreja Plenkovića preko ministara Malenice i Medveda proces je nepostojeći. Kako su naveli, "to je orkestrirana farsa", a presuda, naglašavaju, "za  Zagreb neće postojati".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija