Evropa

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Suđenje pilotima za Petrovačku cestu politička farsa

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

20:34

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Suđenje pilotima za Petrovačku cestu politička farsa
Gordan Grlić Radman - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je sudenje penzionisanim hrvatskim pilotima, koje srpsko tužilaštvo tereti za napad na srpske civile 1995. godine, kao političku farsu.

Prema njegovim rečima, bio bi "istorijski i međunarodnopravni paradoks" da, kako tvrdi, "država agresor" koja je u više navrata na međunarodnim instancama osuđena, sudi pripadnicima pobedničke vojske, preneo je hrvatski "Jutarnji list".

Grlić Radman smatra da bi veći paradoks bio da, kako kaže, "učenici i sledbenici agresora Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja misle da će hrvatska vlada dopustiti nastavak te agresije u okviru nepostojeće univerzalne jurisdikcije".

Hrvatski premijer Andrej Plenković juče je kazao da Hrvatska ne pridaje nikakvu važnost pripremnom ročištu hrvatskim pilotima, jer za Zagreb "taj proces ne postoji".

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je trebalo da počne pripremno ročište pred početak suđenja četvorici oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policijskoj akciji "Oluja", ali je odloženo za 16. novembar.

Optuženima se sudi u odsustvu, jer nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa