Region

Plenković: Za Zagreb optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota ne postoji i farsa je

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

18:33

Plenković: Za Zagreb optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota ne postoji i farsa je
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas da je suđenje četvorici hrvatskih pilota, po optužnici Beograda za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995., za Hrvatsku "nepostojeći proces" i "farsa", a ako budu osuđeni" za njih ta presuda ne postoji".


Kako je prenela Hina, Plenković ne pridaje nikakvu važnost pripremnom rocištu u postupku koji je danas počeo i odmah je odložen za 16. novembar, jer za Zagreb "taj proces ne postoji". Smatra, navode, "nebitnim" što do danas nije u Hrvatsku stigla optužnica.

"To je za nas nepostojeći proces, to je jedna farsa, politički proces, orkestriran 27 godina kasnije. Za nas taj proces ne postoji", rekao je Plenković.

Srbija sama donese zakon da proširi svoju jurisdikciju, pokreće proces za, kako kaže, navodna dela pocinjena izvan teritorija Srbije od ljudi koji nisu srpski državljani, rekao je hrvatski premijer.

"Već i same prve izjave o tom procesu i u vezi njegovog odlaganja upućuju na farsu u kojoj niti hrvatski piloti niti hrvatska država neće biti nekakav statista, a kamoli glumac", kaže Plenković.

Na pitanje šta će se dogoditi ako piloti budu osudeni, premijer je odgovorio: "Za njih ta presuda ne postoji".

Tužilaštvo Srbije optužilo je četiri hrvatska pilota za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti. Optuženi su Vladimir Mikca (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenica (69) iz Pule i Danijel Borovica (64) iz Varaždina.

Oni se terete da su 7. i 8. avgusta 1995. raketirali na Petrovačkoj cesti kolonu srpskih izbeglica iz Hrvatske tokom vojno-pollicijske akcije Hrvatske vojske Oluje, kada je iz te zemlje izbeglo više od 250.000 Srba, a više od 2.000 njih je ubijeno ili nestalo.

Među stradalima u koloni su i četiri deteta.

Hrvatska opozicija optužila je ranije danas Plenkovića da nije ucinio ništa po pitanju tih optužnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa