Region

Plenković o optužnicama protiv pilota: Neprihvatljivo ponašanje Srbije, za nas taj proces ne postoji

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

15:25

Plenković o optužnicama protiv pilota: Neprihvatljivo ponašanje Srbije, za nas taj proces ne postoji
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković prozvao je Srbiju zbog, kako je naveo, neprihvatljivog ponašanja prema penzionisanim hrvatskim pilotima i ponovio da je optužnica protiv njih politički motivisana i da je to za Hrvatsku nepostojeći proces.

"Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je reč o hrvatskim pilotima", rekao je Plenković tokom predstavljanja godišnjeg izveštaja o stanju države i nacije u hrvatskom saboru.

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog raketiranja srpskih civila na Petrovačkoj cesti oktobra 1995. tokom vojno-policijske akcije Oluja.

"To je pre svega politički motivisan proces i nikako ne doprinosi poverenju, naprotiv. Udaljava nas jedne od drugih", rekao je premijer.

"Za hrvatske pilote, a i nas kao državu, taj proces ne postoji", rekao je ponovo Plenković.

Govoreći o BiH, Plenković je rekao da se vlada suštinski zalagala za položaj Hrvata u toj državi i da je tražila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU.

Istakao je da je njegova vlada tome doprinela, što se ogleda i u tome da je visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit u izbornoj noći intervenisao nametanjem odluke o izmeni Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

"On je jedini mogao da pomogne i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno", rekao je hrvatski premijer i dodao da Hrvatska podržava BiH u dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU.

Ta tema, dodao je, biće već na sastanku Evropskog saveta u decembru i smatramo da je to dobro za sve narode u BiH", rekao je Plenković.

"Što je BiH bliže Evropskoj uniji, to će biti i bolje rešena otvorena pitanja koja imamo", rekao je Plenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa