Region

Osumnjičeni za ratni zločin kod Foče na slobodi, postupajući tužilac nije predložio nikakve mere zabrane

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

23:43

Osumnjičeni za ratni zločin kod Foče na slobodi, postupajući tužilac nije predložio nikakve mere zabrane
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Svih šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda zbog sumnje da su počinili ratni zločin u selu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine, pušteno je na slobodu. 

"Postupajući tužilac Vladimir Simović nije predložio nikakve mere zabrane", rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH, prenosi Tanjug.

Šestorica nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH uhapšeni su 13. decembra, zbog sumnje da su počinili ratni zločin 1992. godine kada je u selu Јošanica ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i dece.

Oni su osumnjičeni da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i činjenju ovog zločina, a iz Tužilaštva navode da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

U zoru 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja. Tokom napada spaljene su i uništene kuće i imovina ubijenih. Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa