Region

U BiH uhapšeno šest osoba zbog sumnje na ratni zločin nad Srbima kod Foče pre 30 godina

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

12:59

U BiH uhapšeno šest osoba zbog sumnje na ratni zločin nad Srbima kod Foče pre 30 godina
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Na području Sarajeva i Goražda uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima tokom proteklog rata, kada je ubijeno 56 osoba među kojima je bilo žena i dece.

Akcija hapšenja je izvedena po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, a sproveli su je policijski službenici SIPA, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH. 

Osumnjičeni su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče, u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i dece.

Tokom napada spaljene su i uništene kuće i imovina ubijenih. Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane. Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade tzv. Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinili zločin na srpskim stanovništvom.

U predmetu je izvršena opsežna istraga tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će iz SIPA biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa