Politika

Saljihu Mustafi 26 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim civilima

Komentari

Autor: Kossev

16/12/2022

-

10:04

Saljihu Mustafi 26 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim civilima
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovana veća Kosova osudila su na jedinstvenu kaznu zatvora od 26 godina nekadašnjeg komandira OVK Saljiha Mustafu za ratne zločine počinjenje nad albanskim civilima nelojalnim OVK, tokom aprila 1999. godine na imanju u selu Zlaš.

Mustafa je oglašen krivim za: proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo, dok je oslobođen od optužbi za krivično delo surovo postupanje. Nekadašnji komandir OVK je 2020. godine prvi sproveden u haški pritvor.

Specijalizovana veća Kosova saopštila su nakon izricanja presude Saljihu Mustafi, koji je osuđen na 26 godina zatvora da je kao otežavajuća okolnost uzeta izrazita surovost mučenja i činjenica da je on bio pretpostavljeni.

"Umišljajno nanosili tešku bol i patnju"

Pretresni panel je u presudi konstatovao da je Mustafa tokom sukoba između OVK i srpskih snaga bio glavni i jedini komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije OVK sve do njenog  raspuštanja, da je tokom perioda u kom su se odigrala krivična dela iz optužnice komandovao bazom u Zlašu, kao i da je bio ovlašćen da odlučuje o postavljenjima unutar gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije, da izdaje naređenja potčinjenima i da ih kažnjava.

Što se tiče krivičnog dela proizvoljnog lišavanja slobode, Panel je zaključio da su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije ili drugi pripadnici OVK lišili slobode najmanje šest lica i držali ih na imanju u Zlašu, a da im nisu naveli razlog za to niti pružili mogućnost da ospore zakonitost zatvaranja.

Naglašava se da su dokazi potvrdili da je Mustafa u više navrata bio prisutan na imanju u Zlašu i da je svojim potčinjenima naredio da zatvorenike odvedu na mesto na kom će ih držati. Zato je Panel zaključio da je Mustafa znao da su ti ljudi lišeni slobode i u kakvim se uslovima drže.

Što se tiče krivičnog dela mučenja, sudije su precizirale da su zatvorenici optuživani da su špijuni, kolaboracionisti, izdajnici, lopovi ili lažovi i da su držani u nehumanim, ponižavajućim uslovima, bez dovoljno vode, hrane i medicinske pomoći, da im nije bilo dozvoljeno ni da se operu ni da se presvuku i da nisu imali pristup toaletu. 

"Mustafa i njegovi potčinjeni iz Bezbednosno-informativne agencije zatvorenicima su umišljajno naneli tešku bol i patnju, sa ciljem da od njih dobiju informacije ili priznanje, da ih kazne, zastraše, iznude nešto od njih ili da ih diskriminišu na političkoj osnovi. Pretresni panel je konstatovao da je 'zlostavljanje, zajedno sa nehumanim i ponižavajućim uslovima u zatočeništvu, kod zatvorenika ostavilo doživotne fizičke i psihičke posledice' ", navodi se u saopštenju.

Tri nedelje teškog zlostavljanja

Što se tiče krivičnog dela ubistva, Pretresni panel je zaključio da je žrtva ubistva bila ostavljena na imanju na ivici smrti kad je gerilska jedinica Bezbednosno-informativne agencije aprila 1999. zbog predstojeće ofanzive srpskih snaga oslobodila nekolicinu zatvorenika, sa izuzetkom dvojice koji su bili najviše zlostavljani. Panel je zaključio da je uzrok smrti jedne žrtve teško zlostavljanje od strane pripadnika gerilske jedinice Bezbednosno- informativne agencije koje je trajalo skoro tri nedelje, nedostatak medicinske pomoći i ranjavanje vatrenim oružjem, budući da je na telu bilo strelnih rana.

"Što se tiče krivične odgovornosti Mustafe, Panel je utvrdio da je Mustafa u više navrata lično saslušavao i zlostavljao dvojicu zatvorenika, a jednog od njih je podvrgao lažnom streljanju. U pogledu ostalih činjenica o osnovnim krivičnim delima Panel je zaključio da g. Mustafa snosi krivičnu odgovornost zbog ličnog doprinosa udruženom zločinačkom poduhvatu", navodi se u saopštenju.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji je pretresni postupak započet pred ovim sudom u Hagu.

Specijalizovani tužilac teretio je Saljiha Mustafu po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog za zločine koje su počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih u selu Zlaš na području Goljaka na Kosovu.

Mustafa se, prema optužnici, tereti da je od približno 1. aprila 1999. godine, do pred kraj istog meseca, zajedno sa drugim pripadnicima OVK saslušavao i zlostavljao zatvorenike na imanju u Zlašu.

scp-ks.org/sr

 

 

Mustafa je uhapšen je i prebačen u pritvor 24. septembra 2020. godine.

Prvo postupanje sudu održano je samo četiri dana kasnije, 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Tokom ponovnog postupanja tačno mesec dana kasnije, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca i zastupnika žrtava. Tužilaštvo je pozvalo 14 svedoka, a izvođenje dokaza okončano je 4. februara 2022.

Zastupnik žrtava svoje dokaze predočio je 21. marta ove godine, a izvođenje dokaznog postupka odbrane započelo je dan kasnije. Odbrana je 26. maja završila izvođenje svojih dokaza u predmetu.

Tužilac: Pravda za žrtve, pohvala za hrabrost svedoka

Vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca Specijalizovanih veća Kosova Aleks Vajting pozdravio je današnju presudu protiv bivšeg komandira tzv. OVK Saljiha Mustafe, uz ocenu da ona donosi pravdu žrtvama, i pohvalio hrabrost svedoka koji su svedočili pred Specijalizovanim većima, saopštio je Vajtingov kabinet.  

„Današnja presuda predstavlja pobedu za pravdu i naročito za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice, koji su svi kosovski Albanci, čije su lične tragedije u srži ovog predmeta i koji su bili izloženi patnjama više od dve decenije zbog dela Saljiha Mustafe“, navodi se u Vajtingovoj reakciji na osuđujuću presudu pretresnog panela.

scp-ks.org/sr

 

 

Dodaje se kako su iskazi svedoka, koji su poklonili svoje poverenje Specijalizovanim većima da sprovedu pravdu, bili od ključne važnosti za ovu presudu.

"Čestitam im na izvanrednoj hrabrosti da se pojave pred sudom i pruže dokaze. Osnivanje Specijalizovanih veća Kosova je omogućilo tim žrtvama da kažu svoju stranu priče i dođu do pravde“, ocenio je Vajting.

Sve žrtve su kosovski Albanci, od kojih su neki dobrovoljno stupili u službu tzv. OVK, jer su "snažno verovali u borbu Kosova za nezavisnost", navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva.

„Sud je presudio da je Mustafa iskoristio svoj položaj da svoje sunarodnike kosovske Albance izloži stradanju i stvori od njih žrtve. Današnjom presudom su Specijalizovana veća pokazala da se radi o sudu za žrtve i zbog žrtava, i da odgovornost za krivična dela nema rok trajanja“, zaključio je Vajting u pisanoj izjavi.

Komentari (0)

Srbija