Politika

Miščević: Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2023

-

18:28

Miščević: Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta
Miščević: Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ozbiljno čita Rezoluciju koju je danas usvojio Evropski parlament, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević povodom dokumenta EP kojim je traženo da Beograd uskladi spoljnu politku sa Evropskom unijom.

Rezolucija, kako je podsetila, nije pravno obavezujuća.

"Ali je važno biti svestan stavova parlamentaraca, posebno u odnosu na prioritete koje u ovom momentu imaju EU i njene članice", navela je Miščević za Tanjug.

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

U rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da EP "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa spoljnom politikom i ponavlja da bi "nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU".

U rezoluciji, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP David Mekalister navodi se da Srbija kao zemlja koja teži evropskoj integraciji ''mora da se pridržava zajedničkih vrednosti i prava EU", kao i da uvede sankcije Rusiji zbog ratne agresije na Ukrajinu.

Komentari (0)

Srbija