Politika

Zaracin: Priznanje će biti deo procesa pristupanja, Nemačka, EU i MZ vrše ogroman pritisak na Prištinu oko ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2023

-

11:15

Zaracin: Priznanje će biti deo procesa pristupanja, Nemačka, EU i MZ vrše ogroman pritisak na Prištinu oko ZSO
Manuel Saracin - Copyright profimedia/Dorothée Barth/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova.

On je tako odgovorio na pitanje da li nemačko-francuski predlog, odnosno evropski predlog za rešavanje statusa Kosova, podrazumeva da Srbija mora da prizna kosovsku nezavisnost na kraju pregovaračkog procesa.

"Mi iz Nemačke smo uvek imali veoma jasan stav po tom pitanju – pred kraj procesa normalizacija odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti deo procesa. Ne bih to povezivao previše sa evropskim predlogom, ali to je nešto što Nemačka svakako očekuje i to je jasno rečeno kad je kancelar Olaf Šolc posetio Srbiju u junu prošle godine", rekao je Zaracin za portal Nova.

Zaracin je rekao i da ne može da predvidi koliko još predlog neće biti dostupan javnosti, jer nije odgovoran za obno što se dešava u tom procesu.

"Mislim da se ova debata razvija u pravcu da se obojici lidera, gospodinu Vučiću i gospodinu Kurtiju, pruži prilika da budu jasniji i iskreniji kad iznose svoje strateške ciljeve u dijalogu. Naravno, ako se dođe do sporazuma, to neće biti kraj. I dalje će biti mnogo posla, ali to bi bio ogroman korak napred i mislim da bi to predstavljalo veliku šansu za region. Ovo je ogromna prilika i vidimo da se mnogo više govori, ne samo o dijalogu, već i o samom regionu", rekao je on.

Prema njegovim rečima EU, odnosno specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine i da je neophodno što pre postići sporazum između dve strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što pre vrate u prištinske institucije.

Zaracin je istakao i da sve što je dogovoreno u Briselskom sporazumu mora da bude implementirano, kao i da je pogrešno da se ne ispune sopstvene obaveze iz sporazuma koristeći argument da ćete na takav način steći prednost i poboljšati sopstvenu poziciju. 

"Tu mislim i na deo sporazuma koji podrazumeva učešće u institucijama. Verujem da je pravi pristup onaj koji podrazumeva da vi kažete 'ja sam ispunio svoj deo, očekujem od tebe da ispuniš svoj deo'. Međunarodna zajednica, Nemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o Zajednici srpskim opštinama, ali mislim da nije dobar put uslovljavati povratak u institucije formiranjem ZSO", rekao je on.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija