Politika

Pušteno sanitetsko vozilo koje je zadržano na Jarinju, Stano: Kosovo da se uzdrži od akcija protiv vlasnika KM tablica

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

13:29

Pušteno sanitetsko vozilo koje je zadržano na Jarinju, Stano: Kosovo da se uzdrži od akcija protiv vlasnika KM tablica
Jarinje - Copyright Tanjug/AP/Marjan Vučetić

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija pustila je danas, posle više od sat vremena zadržavanja, sanitetsko vozilo sa severa Kosovske Mitrovice, koje je zaustavila na prelazu Jarinje uz obrazloženje da nema ispravnu KM registraciju, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi, kosovska policija je vozaču saniteta rekla da registracija koja je produžena 26. novembra ne važi, jer je dogovor u Briselu postignut nekoliko dana ranije. Policajci su, navodno, poslali dokumenta u Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini i "ministar je dao zeleno svetlo da se pusti sanitet".

U ambulantnom vozilu je, kako navodi Kosovo onlajn, bila kardiološka pacijentkinja kojoj su ugrađena dva stenta, a krenuli su iz Valjeva za Severnu Mitrovicu.

Srbi sa severa koji voze automobile s KM tablicama, po dogovoru iz Brisela od 23. novembra, mogu bez problema da produžavaju važenje registarskih oznaka. Prema ranije danas objavljenim informacijama sa prelaza, oni sada ne prihvataju nijedno vozilo sa KM oznakama čija registracija je produžena posle 23. novembra.

Dogovor je bio da Beograd ne izdaje nove registarske oznake, a da Priština do daljeg zaustavi sprovođenje odluke o obaveznoj preregistraciji na RKS. U ovom momentu, na severu je smanjen saobraćaj sa KM tablicama.

Na Jarinju se takvi automobili pojavljuju u jako malom broju, jer je nastala velika konfuzija i ljudi ne znaju kako će kosovska policija dalje da reaguje, pošto su u poslednjih nekoliko dana nekoliko puta menjali "pravila".

Stano: Kosovo da se uzdrži od akcija protiv vlasnika KM tablica

Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo, sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način, izjavio je danas portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano.

Na konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji, Stano je odgovorio na pitanje o izjavi ministra unutrašnjih poslova tzv Kosova, koji je optužio Srbiju da izdaje ili obnavlja registarske tablice KM.

Stano je kazao da je EU primila na znanje "srpsku odluku od 6. decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene, a da se obnova osiguranja i tehničkog pregleda odnosi na automobil, a ne na tablice i stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica".

On je ponovio poziv EU za poštovanje sporazuma od 23. novembra prošle godine.

"Mi pozivamo sve strane da u celosti i bezuslovno poštuju sporazum postignu 23. novembra prošle godine. Sa ovim sporzumom Kosovo i Srbija su se dogovorile, što se tiče tablica, da ne eskaliraju situaciju i da se fokusiraju na EU predlog za normalizaciju odnosa.To uključuje da Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način. To takođe uključuje i da Srbija ne izdaje KM tablice", rekao je Stano i nastavio:

"Mi smo primili na znanje srpsku odluku od 6 decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene a da obnova osiguranja i tehničkog pregleda se odnosi na automobil a ne na tablice. Stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica“, naglasio je.

Ponovio je da svi treba da poštuju sporazume i da se okrenu na normalizaciju odnosa.

"Svako pitanje o interpretaciji onog što je bilo dogovoreno 23. novembra treba da bude predmet razgovora sa olakšivačima dijaloga, a ne preko nekoordiniranih akcija na terenu, koje bi mogle da destabiliziraju već krhku situaciju“, poručio je Stano.

 

Komentari (0)

Srbija