Politika

Vučić: Razgovor s Plenkovićem je bio otvoren i lekovit

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2023

-

17:21

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsdednik Srbije Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan susretima u Davosu, a na pitanje o susretu sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem odgovorio je da je u pitanju bio otvoren i lekovit razgovor.

On je novinarima u Davosu rekao da je razgovor bio otvoren.

"Važno je, dobro i lekovito da smo razgovarali. Čini mi se da je razgovor bio otvoren - on je rekao šta je to što zameraju nama, a ja šta mi zameramo njima, otvorili smo neke kanale za dalje rezultate", rekao je Vučić.

Kako je naveo predsednik, sutra ga očekuju teški razgovori sa "velikom petorkom" koja dolazi u Beograd jer su, kako ističe, oni veliki, a mi mali.

On je kasnije za RTS naveo da očekuje jedan od najtežih razgovora sa specijalnim izaslanicima koji sutra dolaze u Srbiju, da se nada da će biti pomaka i da će razgovori biti malo manje teški, ali i da je to njegovo pusto nadanje.

"Njih interesuje samo kako Kosovo da bude primljeno u sve međnarodne organizacije i kako Srbija d se odrekne Kosova, ne narod na KiM", rekao je Vučić.

Na pitanje o izjavi nemačkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina da Srbi treba da se vrate u prištinske institucije, Vučić je kazao da se on zalaže za učešće Srba u kosovskim institucijama.

"Ali problem je što su neki počeli da zloupotrebljavaju i krše Briselski sporazum, hapse Srbe i i optužuju ih za terorizam iako ni čakiju nisu imali kod sebe, brane im pravo da izađu na birališta i glasaju, otkazuju izbore, zabranjuju dovoz lekova, počeli da izmišljaju nove trikove ne bi li izazvali neki incident. Uslov za ulazak u institucije je bilo formiranje ZSO, a 10 godina nije formirana. Zaracin zna šta su uslovi za ulazak Srba u institucije, a to što voli da bude na drugoj strani nije neočekivano", rekao je Vučić.

Govoreći o panelu na kome je jutros učestvovao sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana i na kome je bio prisutan premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Vučić je kazao da zbog pravila čatam haus ne može da govori šta je Kurti govorio na sastanku, ali da se nada da će jednom uspeti da parafrazira o čemu se razgovaralo.

Vučić je u Davosu, odgovarajući na pitanje novinara sa kakvim planom dolaze specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan SAD Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije kada znaju koje su crvene linije Srbije, da dolaze sa svojim planom.

"Sa tim planom dolaze, koji njih zanima, oni su sila, oni su veliki, mi smo mali, zato će razgovori biti teški", rekao je Vučić.

On je kazao da je zadovoljan učešćem na ekonomskom forumu u Davosu.

"U ovim ratnim uslovima svi o svim pitanjima moraju da misle isto, ja ne mislim da sam crna ovca, ali mislim da smete da mislite. Zadovoljan sam. Uspeo sam da pokrenem neka pitanja poput bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, odnose sa Južnom Korejom i ta saradanja je od ključnog značaja, svoj posao smo obavili", rekao je on.

Dodao je da se sa svojim timom dobro pripremio i za razgovore sa potencijalnim investitorima u kojima je učestvovao sa savetnikom danilom Cicmilom-.

"Mi smo do kasno u noć pripremali kako da nastupimo pred korejskim investitorima. Radili smo, i mi smo svoj posao uradili. Ali ostaje da uradimo još više, i verujem da ćemo napraviti dobre rezultate", rekao je Vučić.

On je kao važnu vest istakao da je Srbija danas izašla na tržište obveznica.

 

 

Komentari (0)

Srbija