Politika

"Vrlo korektan razgovor": Vučić i Plenković se sastali u Davosu, fokus na politici dijaloga i smirivanju tenzija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2023

-

09:59

"Vrlo korektan razgovor": Vučić i Plenković se sastali u Davosu, fokus na politici dijaloga i smirivanju tenzija
"Vrlo korektan razgovor": Vučić i Plenković se sastali u Davosu, fokus na politici dijaloga i smirivanju tenzija - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Davosu. Njih dvojica su razgovarali o srpsko-hrvatskim odnosima.

"Vrlo korektan razgovor sa Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Verujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspeti da ostvarimo napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa", objavio je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Plenković je takođe poručio da su razgovarali na temu bilateralnih odnosa i evroptskom putu zemalja zapadnog Balkana.

"Tokom Svetskog ekonomskog forumu u Davosu razgovarao sam s predsednikom Srbije Vučićem o bilateralnim odnosima i evropskom putu zemalja u susedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rešavanju otvorenih pitanja", napisao je Plenković na Tviteru.

On je u kasnijoj izjavi naveo da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dobar razgovor i da su se na stolu našli dalji odnosi Hrvatske i Srbije.

“Sastanak s Vučićem je bio dobar, stavili smo na sto dalje odnose Hrvatske i Srbije, taj i dalje, rekao bih, tekući proces normalizacije, sva ona pitanja koja su nasleđe prošlosti, a koja su prepreka kvalitetnijem odnosu između Hrvatske i Srbije bila su na dnevnom redu, kao i ekonomski odnosi. Mislim da je to bilo dobro”, kazao je Plenković.

Rekao je da je dobro što je u hrvatskoj vladi potpredsednica Anja Šimpraga iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i to što je predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov ministar u Vladi Srbije. “Mislim da su svi ovakvi susreti dobri što se tiče poboljšanja odnosa”, rekao je Plenković o susretu sa Vučićem.

Podsetimo, hrvatski premijer rekao je juče da želi normalizaciju odnosa i smirivanje napetosti između Beograda i Prištine i najavio susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu, gde objica učestvuju na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Kako je prenela Hina, Plenković je kazao da ne postoji strah od nestabilnosti i da je međunarodna zajednica predana "mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Evropi, a posebno odnosima između Srbije i Kosova".

Milanović: Susret Vučića i Plenkovića u Davosu je dobra stvar

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je današnji susret premijera Andreja Plenkovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i ocenio da je to “dobra stvar”.

Milanović je novinarima tokom posete Zadarskoj županiji rekao da Plenković sada vidi da ne može pobeći od tog razgovora. Za današnji susret hrvatskog premijera sa Vučićem u Davosu, Milanović kaže "da to nije slučajno".

Dodao je da će, kako kaže, Plenković na kraju morati da sedne i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem koga je nazvao "malim Slobom".

"Plenković je nanjušio da je Vučić dao intervju u kojem radi ono što sam ja rekao pre godinu dana, da Srbija treba da odluči na koju će stranu", rekao je Milanović.

Vučić sa Krišto o unapređenju odnosa Srbije i BIH

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se i sa izabranom predsedavajućom Savetu ministara BiH Borjanom Krišto, sa kojom je razgovarao o unapređenju odnosa između dve zemlje.

"Razgovarali smo o unapređenju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine. Saglasili smo se da je od najvećeg interesa za obe zemlje da razvijamo saradnju i učvrstimo prijateljske i ekonomske veze, jer je to jedini i najbolji put u budućnost za sve naše građane", poručio je Vučić.

Vučić sa Emijeom o saradnji radi bolje zaštite građana i situaciji na KiM

Vučić je danas u Davosu sa generalnim direktorom za spolјnu bezbednost u francuskom Ministarstvu odbrane Bernarom Emijeom, o širenju saradnje u cilju što bolje zaštite naših građana u današnjem okruženju punom izazova.

Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je imao sadržajan i koristan razgovor sa Emijeom, sa kojim se sastao na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.  

"Razmenili smo mišljenja o glavnim bezbednosnim pitanjima u svetlu aktuelne geopolitičke situacije, a uvaženog sagovornika sam detaljnije upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji", naveo je Vučić.

On je kazao da su razgovarali i o širenju saradnje "u cilju što bolje zaštite naših građana u današnjem okruženju punom izazova".

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija