Politika

"VELIKA PETORKA" U BEOGRADU Vučić: Spremni smo da radimo na primeni predloženog sporazuma za Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2023

-

12:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa tzv. "velikom petorkom", odnosno delegacijom EU zaduženom za dijalog Beograda i Prištine, na čelu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom. Tema sastanka bila su strateški važna pitanja vezana za situaciju na Kosovu i Metohiji. Delegacija je prethodno otputovala u Prištinu gde su razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ko čini "veliku petorku"?

  • Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine
  • Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan
  • Emanuel Bon, savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske
  • Jens Pletner, savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku kancelara Nemačke
  • Frančesko Talo, diplomatski savetnik premijera Italije

21.12 Eskobar za Euronews Srbija: Voleli bismo dogovor Beograda i Prištine što je pre moguće, kao i Zapadni Balkan u EU 

Izaslanik Vašingtona za dijalog Beograd i Prištine Gabrijel Eskobar je u ekskluzivnom intervjuu za Euronews Srbija rekao da je zadovoljan razgovorima u Beogradu i Prištii te da su mu se dopali ton i sadržaj diskusije. Naglasio je da ne postoji nikakav formalni rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da proces bude okončan što je pre moguće.

"Voleli bismo dogovor što je pre moguće. Da ga imamo sutra, prihvatili bismo ga sutra. Ako su potrebne dve godine, onda dve godine. Ali moramo da se krećemo brzo, jer svaka konfrontacija koju vidimo između Kosova i Srbije je sve opasnija. Poslednja, spor oko barikada je mogla da bude nasilna i zato hitno moramo da radimo na tome. Ono što želim da vidim na kraju procesa je posvećenost Evropske unije proširenju na Zapadni Balkan i zemlje Zapadnog Balkana pravo na putu integracija u Evropsku uniju u razumnom periodu. Pod razumnim, ne mislim dvadeset godina. Mislim mnogo ranije", rekao je Eskobar. Opširnije u odvojenom tekstu.

Euronews TV

21.10 Lajčak: Uskoro nastavljamo s razgovorima o normalizaciji

Specijani izaslanik EU Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i SAD posetio Beograd i Prištinu kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU što, kako je naglasio, znači punu primenu svih postignutih sporazuma.

Lajčak je na Tviteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima.

"Zajedno sa glavnim spoljnopolitičkim savetnicima Francuske, Nemačke i ITalije i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom otputovao sam danas na Kosovo i Srbiju da razgovaramo o koracima ka normalizaciji njihovih odnosa na osnovu našeg predloga. To takođe znači punu primenu svih sporazuma. Planiram da uskoro nastavim naše razgovore", poručio je Lajčak na Tviteru.

18.54 Kurti: Predlog EU dobra osnova za razgovore o normalizaciji odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je danas da je sa izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije, tokom njihove posete Prištini, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i predlogu EU o normalizaciji odnosa. On je ocenio da je evropski predlog dobra osnova za nastavak razgovora o punoj normalizaciji odnosa, za koju ponovo tvrdi da je usredsređena na uzajamno priznanje. 

"Danas sam bio domaćin izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije kako bismo razgovarali o dijalogu i predlogu EU, koji je dobra osnova za dalje razgovore ka punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznanje. Zahvalio sam im na njihovoj angažovanosti i posvećenosti", poručio je Kurti na Tviteru.

18.37 Mijačić: Status kvo nije rešenje, potrebno je hrabro ući u pregovore

Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 za Euronews Srbija ocenjuje da je jako dobro da je došlo do današnjeg susreta koji je očekivan i ranije, ali je odlagan zbog dešavanja na severu Kosova. Takođe, kao dobro vidi i to što su u delegaciji predstavnici skoro svih država Kvinte osim Velike Britanije.

"Ova prva runda sastanaka pokazala je kompleksnost celog problema. Iako je Kurti više puta naglašavao da je spreman da razgovara i da prihvata sporazume iz Lajčakove izjave se vidi da sastanak i nije tekao kako su strani predstavnici očekivali i da je potrebo više raditi na objašnjavanju stavova i usaglašavanju samo dokumenta. Iz Vučićevih izjava vidimo da neki delovi nacrta sporazuma ne odgovaraju Srbiji u ovom trenutku", naveo je Mijačić.

On dodaje da je prihvatanje dokumenta u interesu Srbije jer status kvo nije rešenje te da je potrebno hrabro ući u pregovore. Ovo je, kako konstatuje, sam početak pregovora koji se vodi u tri koloseka - da se obezbedi mir, formira ZSO i da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

"Dobro je da je Lajčak pohvalio Vučićevu konstruktivnot, ali proces će trajat dugo i verujem da će konstruktivi duh postojati i u narednom periodu i da će se naći neko rešenje za normalizaciju odnosa jer postojeće stanje nije održivo", navodi Mijačić podsećajući da "kad imamo emisire tada nema jednostranih akcija".

Euronews

17.57 Saopštenje Vlade Kosova: Evropski predlog, glavna tema sastanka Kurtija sa međunarodnom petorkom

Evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa petoricom predstavnika Evropske unije, SAD, Nemačke, Francuske i Italije, navodi se u saopštenju prištinske vlade.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo reči i o pravima manjina, prenela je Koha ditore.  Takođe, pominje se i Kurtijev zahtev da države članice EU koje nisu priznale Kosovo to učine kao i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Više od dva sata razgovaralo se o evropskom predlogu, koji Kurti ocenjuje kao dobru osnovu za dalju diskusiju kako bi se krenulo napred ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, uz međusobno priznavanje u centru, stoji u saopštenju.  Na sastanku je bilo reči i o Zajednici srpskih opština, što je Kurti opisao kao razgovor o pravima manjina. 

17.18 Vučić: Rezervisanost po jednoj tački, uskoro konsultacije s Vladom, parlamentom i društvenim grupama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi nakon razgovora rekao da je razgovor bio težak možda i najteži razgovor dosad. Otvorena je, dodao je, ozbiljna diskusija.

"Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje kad će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana. Kao predsednik Srbije danas sam nedvosmisleno bio suočen s problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo saglasili s predloženim planom. Po tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Lajčak da pomognu svima nama u prevazilaženju trubulencija na KiM i smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti jer tek posle toga je moguć i razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije", naveo je Vučić.

On je najavio da će narednih dana i nedelja obaviti konsultacije s vladom, parlamentom i relevantnim društvenim grupama. Kako je dodao, spremni smo da radimo na primeni predloženog sporazuma. Ipak, dodao je Vučić, pokazao je brigu i rezervizanost po jednoj važnoj stvari o kojoj nije mogao da govori jer predlog nije javan. Istakao je da se poslednje pitanje u razgovoru ticalo vladavine prava.

"Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne promene u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku u evropskom putu Srbije", rekao je Vučić.

"Pred nama nisu laki dani, čeka nas mnogo teških odluka. Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora i zaista sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbbiju", rekao je Vučić.

Euronews

17.01 Lajčak: Teški i otvoreni razgovori, ZSO je ključni element stabilnosti

Razgovori su bili intenzivni i teški, ali otvoreni, rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine MIroslav Lajčak u kratkoj izjavi nakon susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je Vučić pokazao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije.

"Za nas je implementacija ZSO ključni element stabilnosti", rekao je Lajčak.

On je dodao da su uvereni da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona.

Euronews/Marko Subotić

 

16.26 Parun: Ni sa jedne strane nema volje za rešavanje problema u ovom formatu

Politikolog Nikola Parun za Euronews Srbija kaže da ne očekuje previše nakon najnovije diplomatske inicijative "velike petorke" i da će to biti "još jedan u nizu bespotrebnog trošenja avionskog goriva" jer ni sa jedne strane ne postoji prevelika volja da se stvari u ovom formatu reše.

"Fraza težak a otvoren razgovor kada se prevede na narodni jezik znači da se nije došlo ni do čega konstruktivnog i kvalitetnog", navodi Parun.

Kako dodaje, Beogradu je trenutno malo neisplativo da se brzo dođe do rešenja, a isplativije bi bilo da do nekog dogovora dođe uz posredovanje SAD, a ne EU.

"Kurti ima dvostruki pritisak - ne sme na mnogo toga da pristane jer je predstavnik autentičnog kosovsko- albanskog nacionalizma koji je pod manjim uticajem zapadnih sila nego njegovi prethodnici i mislim da će u svemu ovom on najviše stradati", navodi Parun.

Ipak, dodaje, svaki sporazum je bolji od ovoga u čemu tavorimo 10 godina.

Euronews

15.26 Vučić sa "velikom petorkom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa petočlanom delegacijom EU za dijalog Beograda i Prištine na čelu sa Miroslavom Lajčakom. Nakon sastanka Vučića sa "velikom petorkom" prediđeno je obraćanje za medije u 17 časova.

14.40 Specijalni izaslanici stigli u Predsedništvo Srbije

Specijalni izaslanici pet zemalja stigli su u Predsedništvo Srbije gde bi trebalo da sretnu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su, prethodno u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a sastanak je trajao skoro tri sata.

13.10 Lajčak: Očekivali smo više razumevanja od Kurtija povodom predloga EU

Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak izjavio je danas da sastanak sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumevanja za predlog EU o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

On je nakon sastanka koji je trajao skoro tri sata istakao da je to bio otvoren i iskren sastanak, prenosi Reporteri.

"Očekivali smo više razumevanja za predlog EU za normalizaciju odnosa i mogućnosti koje on nudi", rekao je Lajčak.

On je dodao da su i dalje na pola puta kao i da se neće zaustaviti dok ne dođu do cilja.

"Svrha sastanka sa Kurtijem bio je naš predlog za normalizaciju odnosa koji smo izneli u septembru, a zatim i u decembru. Proveli smo više od dva sata, sastanak je bio dug, nije lak, ali je bio iskren i otvoren. Još je prerano davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer kao što znate mi smo usred naše misije i takođe ćemo putovati u Beograd", rekao je Lajčak.

Euronews

12.32 Sastanak u Prištini traje duže od dva sata

Delegacija EU za dijalog Beograda i Prištine više od dva sata vodi sastanak sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup. Prenoseći atmosferu iz Prištine, reporterka Euronews Srbija osvrnula se na činjenicu što se prvi put u delegaciji za dijalog nalazi i italijanski predstavnik, što se u Prištini tumači obrazloženjem da se u KFOR-u nalazi najviše italijanskih vojnika, ali i da je Italija članica zemalja Kvinte. Takođe, smatra se da nova premijerka Đorđa Meloni ima drugačiji pristup Zapadnom Balkanu, a posebno Kosovu, te da ne želi da dođe do eventualnog sukoba i destabilizacije u ovom delu Evrope.

Euronews

12.10  Rakić Andrić: Ako ne dođe do dogovora, preveliki prostor za eskalacije

Euronews

Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su očekivanja od sastanaka sa delegacijom EU za dijalog, ponajviše da se konačno dođe do dogovora i krene u proces formiranja ZSO, barem kada je u pitanju srpska strana. Prištinska strana pak, očekuje razjašnjenje delova teksta koji se odnose na prava srpske zajednice na Kosovu, ali i SPC

"Nisam sigurna da će javnost u ovoj fazi dobiti mnogo novih informacija. Iako je proces jako bitan, o sveobuhvatnom sporazumu, mislim da je veći prioritet proces formiranje ZSO. Ako se to ne desi ne verujem da ni da može taj drugi proces pregovora o sveobuhvatnim odnosima biti dovršen. Prosto je ceo taj dogovor podložan tome da li će ili ne doći do formiranja ZSO i povratka Srba u kosovske insitutcije. Ako se to ne dogodi, preveliki je prostor za eskalacije i neće biti smisla razgovarati o tom drugom sporzumu. Nismo tako daleko od eskalacije ni sada kada se situacija sa tablicama ponovo zahuktava", rekla je Rakić Andrić.

11.40 "Velika petorka" popodne u Beogradu

Iz Kabineta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će se sastanak sa delegacijom specijalnih izaslanika održati popodne u Vili Mir, a u 17 časova su planirane izjave za medije.

11.18 Vučić u Beogradu s ambasadorima Nemačke iz regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas ambasadore Savezne Republike Nemačke iz regiona, kao i predstavnike Vlade u Berlinu, uključujući i specijalnog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Saracina, koji se nalaze u poseti Beogradu.

"Naglasio sam važnost koju Srbija pridaje odnosima sa Nemačkom i ponovio čvrste pozicije naše države kada je reč o saradnji u regionu i poštovanju međunarodnog prava", naveo je predsednik Srbije na Instagramu. Vučić je primio nemačke ambasadore iz Beograda, Tirane, Sarajeva, Skoplja, Podgorice i Prištine.

10.00 Počeo sastanak sa Kurtijem

Delegacija na čelu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom stigla je u Prištinu, a oko 10 sati počeo je sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja reporterka Euronews Srbija sa terena.

Kancelarija za javno komuniciranje, Kancelarija premijera

 

09.50 Đurić: Teme strateški važne stvari za KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je za Tanjug, da će srpsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sa međunarodnim predstavnicima razgovarati o strateškim stvarima značajnim za srpski narod na KiM i da će srpska delegacija članovima "velike petorke" ukazati na kršenja briselskih dogovora.

Kako je rekao, srpska delegacija će članovima "velike petorke" upoznati sa najnovijim kršenjima briselskih dogovora, poput sprečavanje prolaska ambulantnh kola preko administrativnih prelaza i dodaje da je o tome već govorio viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole.

"Mislim da je dobro što su SAD podigle svoj glas povodom Kurtijevih kršenja sporazuma o tablicama", rekao je Đurić. Dodaje, da je siguran, da će predstavnici zemalja Kvinte, govoriti o svom viđenju stvari.

"I nema tu za Srbiju posebno lakih stvari. Znamo da SAD priznaju nezavisnost KiM, kao i druge zemlje Kvinte, da nam se stavovi po tom pitanju razlikuju ali verujem i nadam se da ćemo naći načina da efektivno sarađujemo na zaustavljanju Kurtijevog destabilišućeg delovanja i na očuvanju stabilnosti, što nam je svakako zajednički interes", istakao je Đurić.

Đurić kaže, da ne smatra da je dolazak "petorke" dan D za Srbiju, ali da misli da je svakako poslednji trenutak za primenu sporazuma Beograda i Prištine.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

09.30 Vučić: Očekujem teške razgovore sa "velikom petorkom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga danas očekuju teški razgovori sa "velikom petorkom" koja dolazi u Beograd jer su, kako ističe, oni veliki, a mi mali. Vučić je u Davosu, odgovarajući na pitanje novinara sa kakvim planom dolaze specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan SAD Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije kada znaju koje su crvene linije Srbije, rekao da dolaze sa svojim planom.

"Sa tim planom dolaze, koji njih zanima, oni su sila, oni su veliki, mi smo mali, zato će razgovori biti teški", rekao je Vučić.

 
 

 

 

Komentari (0)

Srbija