Politika

Vučić o sastanku sa "velikom petorkom": Jedan od najtežih dana za našu zemlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2023

-

15:08

Vučić o sastanku sa "velikom petorkom": Jedan od najtežih dana za našu zemlju
Vučić o sastanku sa "velikom petorkom": Jedan od najtežih dana za našu zemlju - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav; Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u ponedeljak u popodnevnim časovima obratiti građanima Srbije i govoriti o svim temama, problemima i izborima sa kojima se suočavamo nakon posete "velike petorke", odnosno delegacije EU zadužene za dijalog Beograda i Prištine, na čelu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Juče je bio jedan od najtežih dana za našu zemlju. I nikada nisam krio od ljudi kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti, zato nam je potrebno jedinstvo", saopštio je Vučić u snimku koji je postavljen na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.

Kako kaže, od političkih predstavnika od kojih je očekivao odgovornost, to nije dobio.

"Dobili smo njihovo ujedinjenje bez obzira što su sve suprotno govorili samo nekoliko danije ranije o temi na koju niko ne bi trebalo da ide protiv nekoga. Nažalost, oni su izabrali da i ovog puta idu protiv Srbije", istakao je Vučić.

On je najavio da će se obratiti građanima u poslepodnevnim časovima u ponedeljak gde će govoriti ponajviše o dešavanjima u petak. Prethodno će prisustvovati sednici vlade na kojoj će tema biti Kosovo i Metohija, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu.

"Srbiju ćemo sačuvati i odbraniti. Živela Srbija!", zaključio je.

Podsetimo, "velika petorka" koju čini delegacija predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom posetila je juče Prištinu gde su obavili razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega su doputovali u Beograd i razgovarali sa Aleksandrom Vučićem. Tema sastanaka bila su strateški važna pitanja vezana za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi nakon razgovora rekao da je razgovor bio težak možda i najteži dosad. Otvorena je, dodao je, ozbiljna diskusija.

"Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje kad će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana. Kao predsednik Srbije danas sam nedvosmisleno bio suočen s problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo saglasili s predloženim planom. Po tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Lajčaka, da pomognu svima nama u prevazilaženju trubulencija na KiM i smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti jer tek posle toga je moguć i razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije", naveo je Vučić.

On je najavio da će narednih dana i nedelja obaviti konsultacije s vladom, parlamentom i relevantnim društvenim grupama. Kako je dodao, spremni smo da radimo na primeni predloženog sporazuma. Ipak, dodao je Vučić, pokazao je brigu i rezervizanost po jednoj važnoj stvari o kojoj nije mogao da govori jer predlog nije javan. Istakao je da se poslednje pitanje u razgovoru ticalo vladavine prava.

"Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne promene u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku u evropskom putu Srbije", dodao je Vučić.

"Pred nama nisu laki dani, čeka nas mnogo teških odluka. Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora i zaista sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbbiju", rekao je Vučić.

Komentari (1)

Dejan

21.01.2023 17:39

Ovi naši Rusofili brane Rusiju i Rujke kao da su im iz oči ispale.Treba shvatiti da dok smo bili sa Amerikancima kao što smo bili do 1944 sada bi bilo sve drugačije.Ali komunisti su preuzeli i eto nas sada,patimo.

Srbija