Politika

Borelj: Očekujemo konstruktivan pristup predlogu EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

19:25

Borelj: Očekujemo konstruktivan pristup predlogu EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Žozep Borelj - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, da se od Beograda i Prištine očekuje konstruktivan pristup predlogu EU o normalizaciji odnosa.

Kako je saopšteno na sajtu EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost je rekao da je potrebno prevazići česte krize, i dodao da očekuje konstruktivan pristup obe strane i stoga konstruktivan angažman na nedavnom predlogu EU o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se navodi da je Borelj pozitivno ocenio "jučerašnje javno izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ovom pitanju".

Borelj je naglasio da je važno da obe strane u potpunosti ispune sve obaveze proistekle iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Borelj je ponovio posvećenost EU evropskom putu Srbije. On je istakao zadovoljstvo zbog napretka u sprovođenju reformi i obaveza iz pristupnih pregovora, uključujući u oblasti vladavine zakona i slobode medija. Takođe, pozdravio je korake koje je Srbija preduzela u usklađivanju vizne politike sa EU.

Dačić i Borelj su razgovarali i o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici (CFSP) i zajedničkoj sigurnosti i odbrambenoj politici (CSDP). Borelj je rekao da je važno uskladiti CFSP nakon ruske "neisprovocirane i neopravdane agresije nad Ukrajinom".

Visoki predstavnik je rekao da EU ima jaka očekivanja u vezi sa Srbijom, kao zemljom kandidatom za članstvo u EU, što podrazumeva da Beograd treba da stane uz EU po pitanju spoljne politike i odluka, a sve u skladu sa svojim strateškim izborom o evropskoj integraciji.

Borelj je pozdravio, kako se navodi, "kontinuirani, veoma kvalitetan doprinos Srbije Unijinim CSDP misijama i operacijama''.

Lajčak nakon sastanka s Dačićem: Razmenili smo mišljenja o dijalogu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovarao danas u Briselu o dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane, u kontekstu težnje Srbije za članstvo u EU.

"Dobro je dočekati srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića danas u Briselu. Razmenili smo mišljenja o dijalogu o normalizaciji odnosa u kontekstu aspiracija Srbije za članstvo u EU", naveo je Lajčak na Tviteru.

Dačić je prethodno, nakon odvojenih sastanaka u Briselu sa Lajčakom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, poručio da su i Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Aleksandra Vučića kad je reč o poslednjim razgovorima u Beogradu o dijalogu Beograda i Prištine.

On je dodao da je opredeljenje Srbije da učini sve što može, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, da nastavi evropski put i usaglašavanje politike sa politikom EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija