Politika

Dačić s Lajčakom i Boreljom: Neusaglašavanje spoljne politike s EU nije pitanje vrednosnog sistema o ratu u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

15:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Minsitar spoljnih poslova Ivica Dačić je današnje susrete u Briselu ocenio kao dobre i podvukao da je zajedničko svim sastancima bilo ponavljanje našeg strateškog cilja, a to je članstvo Srbije u EU.

Dačić koji se danas susreo sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom je dodao da je pozitivno ocenjeno usaglašavajnje našeg političkog i pravnog sistema sa sistemom EU, odnosno završetak reforme pravosudnog sistema i donošenja zakona koji su rezultat promena Ustava i usaglašavanje viznog sistema sa EU, a da je na kritike naišao stepen usaglašavanja sa spoljnom politikom.

"Razgovor sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom se ticao i usaglašavanja spoljne politike i naravno da EU nije zadovoljna procentom. Ja sam ponovio naše opredeljenje da se ne radi o vrednosnom opredeljenju u odnosu na ono što se dešava u Ukrajini, o odnosima Rusije i Ukrajine nego je reč o refleksijamaa koje je pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima kada je reč o našoj poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama odnosno o našim odnosima sa zemljama koje podržavaju naš stav kada je reč o KiM u UN a između ostalih jedna od njih je i Rusija", rekao je Dačić nakon razgovora.

On je dodao da je opredeljenje Srbije da učinimo sve što možemo vodeći računa o anašim nacionalnim ineteresima, da nastavimo s evropskim putem, da nastavimo sa usaglašavanjem politika se politikom Evropske unije.

"Pričali smo i o drugim temama koje se tiču međusobnih odnosa i opšti je zaključak da treba mnogo više da uspostavimo operativnu saradnju, da treba biti češćih poseta i ono što je bitno da ističemo pozitivne primere naših odnosa, a to znači da na neki način probamo da sve ono o čemu se ne slažemo bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o EU. Mislim da u odnosima s nekim drugim političkim faktorima treba više govoriti o perspektivama i onome što se našim građanima zaista nudi", naveo je ministar spoljnih poslova. 

On je naveo da i Borelj i Lajčak ističu veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu Aleksandra Vučića kada je reč o najnovijim razgovorima u Beogradu o dijalogu Beograda i Prištine i istakli želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem gotovo svakonedeljnih konflikata na KiM već da se dođe do odgovora koji bi dao čvršće garancije i omogućio mirt i stabilnost u našem regionu. 

"U tom pogledu su oni ocenili konstruktivnom ulogu predsednika Aleksandra Vučića, ponovili su ono što je predsednik rekao da smo mi spremni da radimo na osnovu ovoga plana i na njegovoj implementaciji i da im je jasno rekao šta su njegove crvene llinije, a to je članstvo Kosova u UN i ono što smatramo da ZSO ne bi trebalo da bude uopšte sporna", naveo je Dačić.

On je podsetio da je "upravo u ovoj zgradi" potpisao na zahtev Ketrin Ešton i svih drugih međunarodnih faktora Briselske sporazume i da su "oni izmislili ZSO", a da deset godina nakon toga je apsolutno neprihvatljivo da bilo ko govori da ne može da formira ZSO. 

"I dalje se veoma negativno ocenjuje to što se čuje iz Prištine da oni ne žele ZSO. a naša uloga će i dalje biti kontruktivna, a to je da je nama potreban mir i stabilnosti da na takav način zaštitimo naše državne i nacionalne interese" rekao je Dačić.

Kako je dodao, bilo je reči i o drugim temama koji se tiču međusobnih odnosa i opšti je zaključak da treba mnogo više da uspostavimo operativnu saradnju da treba biti češćih poseta i ono što je bitno da ističemo pozitivne primere naših odnosa, a to znači da na neki način probamo da sve ono o čemu se ne slažemo bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o EU.

"Mislim da u odnosima s nekim drugim političkim faktorima treba više govoriti o perspektivama i onome što se našim grašanima zaista  nudi", naveo je Dačić.

Dačić je danas razgovarao i sa poslanicima EP Demetrisom Papadakisom, Matjažom Nemecem, Alesandrom Moreti i Violom fon Kramon, kao i sa kopredsedavajućom delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

U odvojenim razgovorima, sagovornici su, kako je navedeno u saopštenju MSP, pozdravili nastavak aktivnosti i saglasili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja.

Dačić je tom prilikom ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su istovremeno pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike.

Tom prilikom Dačić je naglasio da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Dačić je imao sastanak i sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Komentari (1)

Srbija