Politika

Miščević: Vladavina prava i reforme u toj oblasti najvažnije za proces evrointegracija

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

12:10

Miščević: Vladavina prava i reforme u toj oblasti najvažnije za proces evrointegracija
Tanja Miščević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Vladavina prava i promene koje reforme u oblasti vladavine prava donose najvažniji su element za poboljšanje svakodnevnog života svakog građanina Srbije, ali najvažnije su i za one koji se bave evropskim integracijama, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Miščević je, obraćajući se na konferenciji "Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi: ispunjavanje evropskog obećanja o vladavini prava", kazala da je od iste važnosti i borba protiv korupcije.

Prema njenim rečima, Srbija je blizu da započne proceduru sa parlamentom da se implementiraju ključni amandmani kada je reč o sudstvu, odnosno sudijama i tužiocima.

"Trenutno imamo radnu grupu koja je sačinjena ne samo medjusektorski u smislu državnih institucija, Vlade Srbije, već uključuje i civilno društvo, kao i profesionalne asocijacije. Borba protiv korupcije nije samo imati mogućnost za preventivne mere, već imati i kaznene mere i biti što je moguće efikasniji", rekla je Miščević.

Kako navodi, kada to kaže, ne misli da se sada ne radi na tome. U tom smislu, navodi da postoje planovi, kao i da nekoliko sektora traže načine kako da budu što efikasniji u borbi protiv korupcije. Podsetila je i da oblast vladavine prava u novoj metodologiji nije smešten samo u jedan deo, jedno poglavlje ili jedan akcioni plan.

"Sada je deo Klastera 1 koji je od izuzetne važnosti i fokusiran je na antikorupcijske mere koje će biti uključene u sve ili većinu poglavlja koje imamo u procesu. To moramo imati na umu kada se pripremamo za otvaranje i zatvaranje poglavlja", rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, saradnja sa civilnim društvima u borbi protiv korupcije je važna, a civilna društva ocenjuje kao jak i otporan instrument. Ističe da je neophodno razgovarati sa civilnim društvima o vladavini prava, kao i da je to način na koji će Srbija nastaviti da sarađuje ne samo u reformi vladavine prava, borbi protiv korupcije, već svim pitanjima u ovoj zemlji.

Konferenciju organizuju Centar za evropske politike (CEP) i Centar za studije demokratije (CSD) iz Sofije, a održava se u okviru projekta "Implementacija zajedničkih rešenja iz oblasti antikorupcije i dobre vladavine u Jugoistočnoj Evropi: Inovatinve prakse i javno - privatno partnerstvo".

Projekat ima za cilj da pruži zajednička antikorupcijska rešenja za povećanje odgovornosti državnih institucija i jačanje civilnog društva i vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi i to kroz izgradnju kapaciteta za primenu najboljih praksi evropskih instrumenata za inovacije u društvenim istraživanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija