Politika

Šta predviđa Nacrt statuta ZSO koji je izradila Fondacija Fridrih Ebert: Zajednica u skladu s Ustavom Kosova

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/01/2023

-

16:13

Šta predviđa Nacrt statuta ZSO koji je izradila Fondacija Fridrih Ebert: Zajednica u skladu s Ustavom Kosova
Šta predviđa Nacrt statuta ZSO koji je izradila Fondacija Fridrih Ebert: Zajednica u skladu s Ustavom Kosova - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Prištinski mediji objavili su danas nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je izradila Fondacija Fridrih-Ebert-Štiftung (FES), a u kojem se, sudeći po fotografijama tog dokumenta, navodi da će ZSO biti formirana u skladu sa Ustavom Kosova.

Prištinski Dukađini navodi da je Nacrt dobio od diplomatskog predstavništva u Prištini, a na fotografijama dokumenta koje je objavio, a preneo i prištinski Reporteri, vidi se osam članova od navodnih 18, kojima je utvrđena osnova statuta Zajednice srpskih opština. Kako navode, predviđeno je da statut usvoje privremene prištinske vlasti i da bude verifikovan u Ustavnom sudu KiM.

Na početku ovog dokumenta koji je napravio FES piše da je "ovaj mehanizam uspostavljen na osnovu Zakona o potvrđivanju Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije".

"Asocijacija/Zajednica je pravno lice osnovano u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Kosovo“, navodi se u prvom članu ovog dokumenta, a u drugoj tački prvog člana ističe se da je statut zajednice najviši pravni akt ovog mehanizma, koji usvaja Konstitutivna skupština ove zajednice.

Statut s važenjem uredbe Vlade

U trećoj tački člana, navodi se da će ZSO imati funkcije "jačanja lokalne demokratije, i zastupanje svih različitih identiteta" kao i da "vrši nadzor u razvoju lokalne privrede i obrazovanja i poboljšanje lokalnih uslova povratnika na KiM", ali da se ZSO mora pridržavati kosovskog ustava.

"Statut će biti usvojen pravnim aktom Vlade Kosova i imaće važenje uredbe Vlade u skladu sa pravnim sistemom Kosova nakon razmatranja od strane Ustavnog suda", navodi se u ovoj tački.

Kako navode prištinski mediji, jedna od najvećih dilema je činjenica da će ZSO biti treći nivo vlasti na Kosovu, a u tom smislu u stavu četiri navodi se da Zajednica srpskih opština neće zameniti ni narušiti ustavnost i odnose centralnih i lokalnih vlasti u Pokrajini.

"U ispunjavanju ovih ciljeva, Zajednica neće oštetiti ili zaobići ovlašćenja predviđena ustavom i zakonom zajednica učesnica i ni na koji način neće zameniti niti narušiti ustavnost i odnose između centralne i lokalne vlasti" na KiM, precizirano je u ovom članu.

Ciljevi zajednice su, kako se vidi iz objavljenih delova Nacrta statuta, jačanje lokalne demokratije kroz olakšavanje saradnje među opštinama koje čine ZSO, podržavanje tih opština u kreiranju politika kojima se unapređuje lokalna demokratija, olakšavanje, finansiranje ili promovisanje aktivnosti kojima se unapređuje učešće građana i demokratske prakse i predstavljanje interesa relevantnih za lokalnu demokratiju prema centralnim vlastima.

"Organi ZSO će promovisati suživot i mir među građanima svojih opština članica i podsticati izgradnju odgovarajućih uslova koji će omogućiti svim zajednicama da izraze, sačuvaju i razvijaju svoje nacionalne, etničke, kulturne, verske i jezičke identitete", navodi se u šestom članu.

U članu pet navodi se da će ZSO "imati druga dodatna ovlašćenja koja mogu biti delegirana od strane centralnih vlasti u koordinaciji sa Ustavom i zakonima Kosova".

U članu šest govori se kako će ZSO imati svoje organe tj. skupštinu, kao i predsednika, potpredsednika i savet zajednice.

"Skupština ZSO je vrhovni organ sastavljen od predstavnika koje bira svaka skupština opština učesnica iz reda svojih izabranih članova, a ista će odražavati sastav skupština opština" navodi se u sedmom članu ovog statua, kao i da "broj predstavnika Skupštine se određuje brojem predstavnika u skupštinama opština učesnica u odnosu 10 prema jedan" kao i da "svaka opština učesnica delegira jednog predstavnika u Skupštinu SZO".

"U predlogu i izboru, gradonačelnik i skupštine opštine će poštovati princip obezbeđivanja etničke raznolikosti svoje opštine", objašnjava se dalje u istom članu.

Vlada u Prištini ima pravo revizije

Član osam odnosi se na sednice Skupštine SZO koje saziva predsednik SZO.

"Skupština se sastaje najmanje dva puta godišnje i može održavati druge redovne i ad hoc sastanke. Raspored i druge procedure sednica Skupštine regulišu se pravilnikom" kao i da pravilnik o radu mora biti u skladu sa "statutom i pravnim sistemom Kosova".

U ostalim članovima od 9. do 18. detaljnije se objašnjava kako će izgledati ZSO, pa se, između ostalog, navodi da Skupština usvaja Statut ZS bira predsedavajućeg i potpredsednika ZSO iz reda članova skupština opština, kao i da će ZSO imati Savet koji se sastoji od najviše 30 članova i sopstveni budžet.

Navodi se i da će prištinska vlada ZSO obezbediti status pravnog lica i pravnu sposobnost neophodnu da ispuni svoje ciljeve, što uključuje pravo posedovanja pokretne i nepokretne imovine, suvlasnika preduzeća koja pružaju lokalne usluge u okviru ciljeva ZSO  i sklapanja ugovora, uključujući ugovore o radu.

"Članovi Udruženja/Zajednice zadržavaju svoju pravnu, imovinsku i finansijsku nezavisnost nakon sticanja statusa članstva u Udruženju/Zajednici", piše u članu 16.

U poslednjem, 18. članu, navodi se da će u roku od godinu dana od usvajanja Statuta ZSO reviziju njegovog sprovođenja vršiti prištinska vlada. 

"U slučaju spora između Vlade i Udruženja/Zajednice koji proističu iz revizije, Vlada će predmet uputiti Ustavnom sudu. Osim ako je drugačije propisano pravilima ili zvaničnim procedurama Ustavnog suda, Udruženje/Zajednica ima pravo da zastupa svoje argumente u slučaju revizije od strane Ustavnog suda".

Objašnjava se da ni u jednom svom aspektu SZO neće kršiti ili zaobići ovlaščenja predviđena ustavom Kosova, kao i da "ni na koji način neće zameniti ili narušiti odnose Ustavom i zakonom između centralnih i lokalnih vlasti u Republici Kosovo".

Nacrt izrađen bez zahteva i podrške Beograda i Prištine

Filijala FES u Prištini nedavno je razjasnila da nisu dobili nijedan zahtev ni od jedne strane za izradu statuta Zajednice, da su njihove rasprave bile interne u kojima su koristili informacije poznate javnosti, o temama od javnog interesa, što je, kako su kazali, domen civilnog društva.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da su svi dokumenti koje za ZSO sastavljaju nevladine organizacije bezvredni.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije blagonaklono gledao na ideju ove nevladine organizacije.

“Na šta sam posebno poludeo od besa… Obaveštavaju nas da ‘Fridrih Ebert fondacija, nemačke stranke SPD, pravi nacrt Statuta ZSO. Da nemačka nevladina organizacija govori o kompetencijama ZSO… Nije to vaš posao, postoji srpski upravljački tim koji treba time da se bavi. Nije to vaš posao. Ko ste vi da se bavite ZSO? Kakve veze vi imate sa Srbima?”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da to mora da uradi Upravljački tim, koji je formiran, što je potpisano i odobreno.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković je naveo da je još 2018. godine Upravljačka grupa izradila nacrt statuta ZSO i predala ga EU, i da nema potrebe da to radi bilo koja NVO, jer to „od njih niko nije tražio“.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija