Politika

Donfrid: Za zemlјe Zapadnog Balkana sada postoji mogućnost da krenu napred

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

23:34

Donfrid: Za zemlјe Zapadnog Balkana sada postoji mogućnost da krenu napred
Karen Donfrid - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid rekla je da za zemlјe Zapadnog Balkana sada postoji mogućnost da krenu napred na putu evroatlantskih integracija. 

"Ova prilika postoji za Srbiju i Kosovo. Srbija i Kosovo su suverene zemlјe. Sjedinjene Države i EU ne mogu da nameću odluke ili rešenja. Trudimo se da budemo snaga za dobre promene", izjavila je Donfrid za Glas Amerike.

Dodala je da duboko veruje da građani Kosova i građani Srbije svoju budućnost vide kao punopravni članovi evroatlantske zajednice. 

"Evropska unija godinama neguje i neguje dijalog. Sjedinjene Države podržavaju ovaj dijalog, jer verujemo da je to način da Kosovo i Srbija postanu punopravni članovi evroatlantske zajednice. Ima li teških odluka koje Kosovo i Srbija moraju da donesu? Apsolutno. Hoćemo li biti tu da ih podržimo dok donose ove teške odluke? Naravno", navela je Donfrid.

Ona je dodala da znaju da će i Albanija biti tu da pomogne dvema stranama da donesu ove teške odluke, ali da im se to ne može nametnuti.

"Oni moraju želeti tu budućnost i biti volјni da donose odluke, koje mogu izgledati bolne, ako je to budućnost koju žele. Ponavlјam, mi ćemo stati uz njih, ali možemo samo da pomognemo i pokušamo da obezbedimo tu budućnost", zaključila je Donfrid.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija