Politika

Srbi iz sela Dren na putu i tokom noći, traže obustavu radova

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

01/02/2023

-

23:40

Srbi iz sela Dren na putu i tokom noći, traže obustavu radova
Srbi iz sela Dren na putu i tokom noći, traže obustavu radova - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Žitelji sela Dren i drugih zaseoka u opštini Leposavić, koji su se danas okupili na mirnom protestu, odlučili su da noć provedu na putu koji vodi ka njihovim imanjima, zbog radova koji su jutros počeli na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji, saznaje reporterka Euronews Srbija od meštana.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je ranije danas da je Vetonu Eljšaniju, koordinatoru kosovske policije zaduženom za sprovođenje odluke privremenih prištinskih institucija o nelegalnim radovima u toj opštini, rekao da meštani traže obustavljanje svih radova, jer ne prihvataju otimanje imovine.

Todić kaže da Priština uzurpira srpsku zemlju kako bi napravila vojnu bazu kod Leposavića.

Todić je razgovarao i sa meštanima sela Dren, okupljenim na mirnom protestu zbog radova na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

"Prošlo je 15 dana od donošenja ove protivpravne i nezakonite odluke o ekspoprijaciji zemljišta u katastarskim zonama Dren i Lešak, za koje smo danas saznali za koje namene je i doneta. Radi se o izgradnji baze, potvrdili su nam pripadnici KPS. Danas je bio još jedan jednostrani potez, o kojem nas niko nije upoznao, prisutne su teške građevinske mašine, ove ljude koji izvode radove obezbeđuju pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su naoružani do zuba. Ljudi su zabrinuti, negoduju i ovo danas nikom ne ide u prilog jer nam nisu potrebne nove tenzije", izjavio je Todić.

Petković o "nelegalnim radovima" obavestio međunarodne predstavnike

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka o tome da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti započeo "nelegalne radove" na srpskoj zemlji u opštini Leposavić.

On je rekao da je jasno zahtevao da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić "kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze".

Petković kaže i da je odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština donela sa jasnom namerom Kurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

Zbog odluke prištinskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su u petak sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima nekoliko naselja i sela u opštini Leposavić.

Srpska lista saopštila je da je posle sastanka sa meštanima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i Dren, na kome su o najnovijoj jednostranoj odluci Prištine upoznati vlasnici i naslednici predmetnih parcela, dogovoreno je da se angažuje pravni tim koji će podneti žalbu na ovu protivpravnu odluku kojom se, kako se navodi, pravnim nasiljem otima srpska zemlja.

Srpska lista je prethodno od međunarodnih predstavnika na KiM zahtevala da ne dozvole sprovođenje odluke o eksproprijaciji, jer bi time, kako kažu, bio ugrožen krhki mir na severu KiM. 

Poručili su da srpski narod neće dozvoliti realizaciju aktivnosti koje imaju za cilj nastavak militarizacije severa, okupaciju srpskih opština i povećanje prisustva prištinskih specijalnih ili nekih drugih jedinica na severu KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija