Politika

Srpska lista: Sastanak sa meštanima Leposavića zbog eksproprijacije zemljišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2023

-

14:05

Srpska lista: Sastanak sa meštanima Leposavića zbog eksproprijacije zemljišta
Srpska lista: Sastanak sa meštanima Leposavića zbog eksproprijacije zemljišta - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima nekoliko naselja i sela u opštini Leposavić zbog odluke prištinskih vlasti o eksproprijaciji velikog komada zemljišta i dogovoreno da se o svemu obavesti Kancelarija EU u Prištini, UNMIK, OEBS, KFOR i predstavnici Kvinte.

Srpska lista saopštila je da je posle sastanka sa meštanima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i Dren, na kome su o najnovijoj jednostranoj odluci Prištine upoznati vlasnici i naslednici predmetnih parcela, dogovoreno je da se angažuje pravni tim koji će podneti žalbu na ovu protivpravnu odluku kojom se, kako se navodi, pravnim nasiljem otima srpska zemlja.

"Imajući to u vidu naglašavamo da u opštini Leposavić žive Srbi - domaćini, koje niko nije prethodno niti obavestio niti konsultovao te pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom, kao ni vlasnike ovih parcela, jer znaju da bi dobili negativni odgovor, tako da nema govora da je ova odluka doneta u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe proteraju sa Kosova i Metohije", navode u saopštenju.

Dodali su da će kao legitimni predstavnici srpskog naroda, o današnjem sastanku i zahtevu vlasnika parcela i meštana, obavestiti i uložiti protest svim međunarodne predstavnicima i zahtevati da se prestane sa institucionalnim nasiljem od strane Prištine prema našem narodu, a sporna odluka ukine.

"Diktatorski režim Aljbina Kurtija mora prestati sa jednostranim potezima kojima svesno radi protiv interesa srpskog naroda koji vekovima žive na svojoj zemlji", navodi Srspka lista.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je 16. januara odluku za proglašenje infrastrukturnih projekata od javnog interesa u selu Dren i u Lešku u opštini Leposavić, za čiju je realizaciju, kako je navedeno, potrebno pokrenuti i sprovesti postupke eksproprijacije i procene imovine za sve upisane vlasnike.

Komentari (0)

Srbija