Politika

Peticija meštana Drena za povlačenje odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

12:25

Peticija meštana Drena za povlačenje odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta
Peticija meštana Drena za povlačenje odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Meštani sela Dren i okolnih zaselaka u opštini Leposavić danas potpisuju peticiju za obustavljanje odluke vlade privremenih prištinskih institucija o eksproprijaciji više od 83 hektara u privatnom i društvenom vlasništvu, u tom selu i okolnim zaseocima, potvrdila je za Tanjug meštanka sela.

Vlasnici, njihovi potomci i meštani opštine Leposavić, protestuju već treći dan, a posle početka radova u sredu, juče i danas su radovi obustavljeni.

U međuvremenu, dok pravni tim priprema tužbu u ime oštećenih vlasnika zemlje koju je vlada u Prištini proglasila zemljištem od javnog značaja, planirajući da na toj lokaciji izgradi bazu takozvane pogranične policije, kosovska vlada je donela još jednu odluku u vezi s eksproprijacijom imovine na severu pokrajine.

U vladinom saopštenju piše da se "ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa u katastarskim zonama Dren i Lešak, kao i o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa, koja je neophodna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa u katastarskim zonama: Velji Breg, Šaljska Bistrica, Dren, Lešak i Košutovo, opština Leposavić i katastarskim zonama Brnjaku, Zubinom Potoku, Banju i Gornjem Jasenoviku“.

U opštini Zubin Potok su na oduzetom zemljištu već izgrađene baze specijalne policije, a potpukovnik kosovske policije Veton Eljšani tvrdi da će i u opštini Leposavić biti izgrađena baza pogranične policije.

Meštani i njihov advokat Nebojša Vlajić, tvrde da je vladina odluka protivzakonita i da je doneta bez razgovora i javne rasprave sa građanima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija