Politika

Dačić: Razgovarao sam s Vučićem, dogovoren nastavak saradnje SNS i SPS

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

14:15

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas razgovarao sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem i da je dogovoren nastavak saradnje dve stranke. Dačić je u izjavi za Tanjug rekao da su razgovori trajali sat i po vremena.

“Razgovarali smo otvoreno o svim pitanjima koja su važna za našu saradnju i o izazovima koji nas čekaju i planovima za godinu koja je pred nama. Naravno, razgovarali smo i o pitanjima koja su bila pokretana o našem međusobnom odnosu i saradnji”, rekao je Dačić.

U najkraćem, kako je rekao, ponosni su na sve ono što su zajedno uradili u prethodnih 11 godina koalicije, dodajući da su postignuti značajni istorijski rezultati za Srbiju.

"SPS će biti i jeste čvrst temelj državnog i narodnog jedinstva i u skladu sa tim, naš dogovor je da ćemo nastaviti našu saradnju u realizaciji najvažnijih državnih i nacionalnih ciljeva", naveo je Dačić.

On je dodao da to praktično znači da će u narednom periodu zajedno raditi na pitanjima odbrane nacionalnih i državnih interesa, na planu ekonomskog razvoja, na planu obezbeđivanja najbolje pozicije Srbije u veoma teškim geopolitičkim okolnostima što, kao je rekao, podrazumeva i nastavak teške borbe za zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije i pregovora koji se tiču teritorijalnog integriteta KiM.

Prema njegovim rečima, SPS, kao i on lično imajući u vidu svu težinu situacije u kojoj se nalazi Srbija, a ne predsednik Vučić kao pojedinac, čvrsto stoje iza njegove politike i odluke o KiM.

On je ocenio da svi koji žele da naude Srbiji želeli bi da razbiju politički odnos između SNS i SPS, odnosno između Vučiću i njega kreirajući određene scenarije koji bi išli ka tome da se ta koalicija razbije i da se eventualno naprave neke druge.

"Želim još jednom da kažem da niko ne treba da računa na mene i na SPS, dok sam ja predsednik SPS, a biću još dugo nadam se. Mi ćemo imati čvrstu, otvorenu i principijalnu saradnju, jer nemamo neslaganja ni oko jednog državnom i nacionalnog pitanja", rekao je Dačić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče najavio da će razgovarati danas sa Ivicom Dačićem. On je posle sastanka sa ministrima iz redova SNS-a naveo da lično više nema poverenja u koalicione partnere iz SPS, ali da je država iznad ličnih odnosa.

"Ponosan sam na sve članove SNS u Skupštini. To sam mogao da vidim i danas u razgovoru sa ministrima SNS. Žao mi je što to nisam video u drugim strankama", rekao je juče predsednik Vučić. 

Sastanak sa ministrima iz SNS je održan nakon sastanaka u vrhu SNS, posle kojih je predsednik izvršnog odbora te stranke Darko Glišić kritikovao koalicione partnere iz SPS-a zbog, kako je rekao, "flertovanja sa opozicijom".

Prethodno je ministar trgovine i funkcioner SNS-a Tomislav Momirović naveo da su ministri iz SNS imali i sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i da su oni negativno reagovali na određena dešavanja u Skupštini, i to posle sednice koja je bila posvećena Kosovu i Metohiji.

U međuvremenu su se oglasili brojni gradski i opštinski odbori SNS-a koji su pružili podršku Aleksandru Vučiću. 

Na sve to je Ivica Dačič odgovorio da SPS čvrsto ostaje uz predsednika Vučića i da podržava njegovu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom. Dačić je rekao za Tanjug da je to njihova zajednička politika već 11 godina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je dana, odgovarajući na pitanje novinara u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, da prokomentariše odnos u koaliciji sa SPS kratko rekla: "Ne bih danas odgovorala na ta pitanja, zato što je ovo za mene lično i kao predsednicu vlade važan dan, a predsednik je o tome govorio juče dosta esktenzivno. Ne bih imala šta o tome da dodam na ono što je on rekao".

Komentari (1)

Oči otvorene

08.02.2023 18:22

Vučić zna da Srbija bez Evropske pomoći nećemo imati ni za penzije više da otplatimo. Zato treba da stavi Hitno te proklete sankcije prokletoj Rusiji i Putinu koji nas slomi, unište i uvuče u nihovo blato. Tek sada se naše oči otvore i vidimo ko su inače Rusi. Zato treba podržavati našeg Vučića.

Srbija