Politika

Tenzije u vladajućoj koaliciji: Ministri iz redova SNS-a kod Vučića, da li Srbiju čekaju vanredni izbori na jesen?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2023

-

12:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić i ministri iz redova SNS-a sastali su se u Predsedništvu Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Posle sastanka nije bilo izjava za novinare. Ovaj susret dolazi nakon sastanaka vrha SNS-a posle kojih je predsednik izvršnog odbora te stranke Darko Glišić kritikovao koalicione partnere iz SPS-a zbog, kako je rekao, "flertovanja sa opozicijom". Istovremeno, određeni mediji objaivli su sazananja iz vrha SNS-a prema kojima se razmatra opcija održavanja vanrednih izbora u Srbiji na jesen.

U Predsedništvo su stigli Nikola Selaković, Darija Kisić, Goran Vesić, Zoran Gajić, Miloš Vučević, Maja Gojković, Mihailo Jovanović, Irena Vujović, Jelena Begović, Jelena Tanasković, Aleksandar Martinović, Siniša Mali, Maja Popović, Tomislav Momirović. Došli su i predsednik parlamenta Vladimir Orlić, kao i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glisić.

Sastanak je najavio ministar trgovine i funkcioner SNS-a Tomislav Momirović koji je rekao da su ministri iz SNS sinoć imali i sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i da su oni negativno reagovali na određena dešavanja u Skupštini.  

"Dok se predsednik Republike borio i izborio za naš narod na KiM, zaustavio 'Oluju' na KiM i nove pogrome - da li smo imali podršku od naših partnera", upitao je Momirović. 

Novosti i Blic su sinoć, pozivajući se na saznanja iz vrha SNS, objavili da su vanredni parlamentarni izbori mogući već u septembru. Oni su preneli da je Aleksandar Vučić rekao da je spreman da ide na izbore i da pređe u opoziciju, pre nego da, kako je naveo, partijski i privatni interesi vode državu. Dodaje se i da je ta izjava usledila tokom sumiranja protekle sednice Skupštine Srbije o Kosovu i konstatacije naprednjaka da su ostali usamljeni tokom sednice u odbrani državnih interesa.  

Pukotine u koaliciji?

Predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić poručio je Socijalističkoj partiji Srbije da je naprednjacima dosta, kako kaže, njihovog flertovanja sa opozicijom i "sedenja na dve stolice" i da su spremni da idu u opoziicju, jer kako kaže neće da budu deo političkog mešetarenja. 

U međuvremenu su se oglasili brojni gradski i opštinski odbori SNS-a koji su pružili podršku Aleksandru Vučiću.  

Euronews/Slaven Dimitrić

 

"Ja sam siguran i mi znamo da predsednik neće odustati, da je predsednik borac i da je njemu borba sastavni deo njegovog bića, ali sa druge strane u ovakvoj jednoj situaciji svako pokazuje svoj trag, i mnogi koji su se predstavljali kao deo našeg tima pokazali su da vrlo lako u teškim trenucima otpadaju, razmišljaju o svojim pozicijama, razmišljaju o foteljama, a ne o tome da je teško i da treba stati uz predsednika kada se bori za Srbiju”, rekao je Milenko Jovanov iz SNS.

Oglasio se i član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović koji je saopštio da je predsednik Vučić na poslednjoj sednici Narodne skupštine užožio "ogroman napor državnika i snagu pravog patriote da zastupa ispravnost naše i njegove politike o Kosovu i Metohiji". "Dobio je ogromnu podršku naših građana, narodnih poslanika ali ne i naših partnera iz Socijalističke partije Srbije, koji su se opredelili za glasno ćutanje, a neki i za prekraćivanje vremena gledanjem filmova. Takav odnos prema našem najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju neka objasne svojim članovima i biračima. Ali svima nama treba da objasne da li podržavaju politiku predsednika Republike o Kosovu i Metohiji, i ako je podržavaju zašto to nisu glasno rekli u parlamentu, kada je za to bilo vreme", naveo je Stefanović. 

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partijije Srbije Ivica Dačić, odgovorio je na izjave naprednjaka. Kako je naveo, SPS čvrsto ostaje uz predsednika Vučića i podržava njegovu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom. Dačić je rekao za Tanjug da je to njihova zajednička politika već 11 godina.

Upitan o najnovijim dešavanjima ministar prosvete i funkcioner SPS-a Branko Ružić je naveo da se državnom politikom i važnim državnim pitanjima bave predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider SPS-a Ivica Dačić i da se on o tome neće izjašnjavati.

U međuvremenu, iz Vlade Srbije je stiglo saopštenje da su sastanci prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, otkazani za danas.

Panović za Euronews Srbija: Izbori u Beogradu ne bi mogli da se svedu samo na to

Programski direktor Demostata Zoran Panović je rekao da je on pre sedam dana u tekstu već najavio vanredne izbore. On je za Euronews Srbija naveo da izbori u Beogradu o kojima se govori ne bi mogli da se svedu samo na priču o metrou, ozmeštanju mosta na Savi ili Zoološkom vrtu, već da bi oni bili okršaj oko Kosova i refleksija rata u Ukrajini. 

Euronews

Komentari (0)

Srbija