Politika

Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama: Obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2023

-

17:37

Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama: Obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku
Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama: Obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o elektronskim komunikacijama koji je usklađen sa direktivom Evropskog kodeksa elektronskih komunikacija, čime se sprovode planirane aktivnosti na stvaranju savremenog poslovnog ambijenta prema evropskim standardima sa pozitivnim efektima na ekonomiju i standard stanovništva, saopšteno je iz Vlade.

Cilj ovog zakona je, kako se navodi, da se obezbede uslovi za ravnomeran razvoj elektronskih komunikacija na celoj teritoriji Srbije i podstakne povezanost, pristup, široka dostupnost i upotreba mreža nove generacije, a naročito onih sa vrlo visokim kapacitetom, uključujući fiksne, mobilne i bežične mreže.

Neke od novina koje donosi ovaj zakon su obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije i raznovrsnije usluge. 

"Sve to će uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima. Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će podići sigurnost građana", stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kojim se uređuje unapređenje i sprovođenje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja se zateknu u radnoj sredini, a radi sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom. 

"Razlog za donošenje novih zakonskih rešenja ogledao se i u neophodnosti da se uvedu novi instituti u režim zaštite zaposlenih koji se prevashodno odnose na obezbeđivanje veće zaštite zdravlja i proširivanje kruga lica koja uživaju tu zaštitu. Ovaj zakon primenjivaće se kako u privatnom tako i u javnom sektoru i to u svim delatnostima, a poseban akcenat stavljen je na sprovođenje postupka procene rizika i donošenje akta o toj proceni, praćenje zdravstvenog stanja zaposlenih i konsultovanje, informisanje i saradnja sa zaposlenima", precizira se u saopštenju.

Vlada je na sednici pokrenula i disciplinski postupak protiv prevodioca koji je načinio grubu grešku prilikom prevođenja teksta na engleski jezik. Naime, na sajtu Vlade u jednom od tekstova na engleskom jeziku bilo je napisano "Republika Kosovo", zbog čega se premijerka Ana Brnabić prethodno izvinila.

Takođe, došlo je do promene na čelu Kancelarije za saradnju s medijima, novi vršilac dužnosti direktora je Divna Vidaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija