Biznis vesti

Poskupljuje hleb "Sava" - poznato kolika će biti nova cena

Komentari

Autor: Z. R.

09/02/2023

-

16:48

Poskupljuje hleb "Sava" - poznato kolika će biti nova cena
Poskupljuje hleb "Sava" - poznato kolika će biti nova cena - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Cena hleba "Sava" poskupeće za 3,5 dinara. Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Uredbu kojom je propisana nova maksimalna maloprodajna cena od 57 dinara, saznaje Euronews Srbija. Vekna je do sada koštala 53,50 dinara.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba od brašna T-500, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba od brašna 

"Proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T- 500 u  količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Vekna mora biti najmanje težine 500 grama i napravljena od 370 grama brašna T-500, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvastca i 1,48 grama aditiva", piše u Uredbi.

 
Maksimalna proizvođačka cena po kojoj će pekari moći da prodaju veknu maloprodajama je 48,88 dinara. Najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno 6 odsto.

"Trgovci na malo koji prodaju hleb obavezni su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna T- 500. Trgovci na malo koji prodaju hleb, mogu da vrate proizvođaču hleba do 5% (remitenda) od nabavljene količine na dnevnom nivou", navedeno ej u Uredbi.

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je za Euronews Srbija da je korekcija cene hleba bila neophodna zbog poskupljenja struje i gasa, ali i zbog zarada zaposlenih u ovoj industriji.

"Plate pekara i ostalih zaposlenih su porasle od 50 do 70 odsto u prethodnom periodu i troškovi proizvođača su mnogo veći i to opterećuje i cenu hleba. Prodavci u pekarama sada imaju i do 80.000 dinara, dok je zarada pekara u proseku tolika, ali ide i iznad 150.000 dinara, kada se uračuna noćni rad", kaže Pralica za Euronews Srbija.

Kazne za pekare i trgovce

Predviđene su i novčane kazne od 100.000 do 2.000.000 dinara se za prekršaj za pravno lice ako postupa suprotno odredbama ove uredbe. Uz kaznu se može izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine. 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" i važi do 30. juna 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis