Biznis vesti

Euronews Srbija saznaje: Uredba o ceni hleba biće produžena na još dva meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2022

-

13:26

Euronews Srbija saznaje: Uredba o ceni hleba biće produžena na još dva meseca
Euronews Srbija saznaje: Uredba o ceni hleba biće produžena na još dva meseca - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije će na sledećoj sednici produžiti trajanje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba na još dva meseca, saznaje Euronews Srbija u Vladi Srbije. To znači da će se cena vekne "sava" i narednih 60 dana prodavati po ceni od 53,50 dinara. Inače, Uredba o ceni hleba važi do 7. oktobra.

Inače, cene hleba su naglo porasle širom Evrope tokom prošle godine, naročito posle invazije Rusije na Ukrajinu. One su u avgustu bile u proseku za 18 odsto veće nego godinu dana ranije, prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije. U avgustu prošle godine prosečno povećanje cena hleba u EU iznosilo je samo 3 odsto.

U Srbiji nije zabeležen tako ekstremni rast cene hleba, jer država reguliše cenu osnovne vekne "sava". Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500 maloprodajna cena je ograničena na 53,50 dinara, dok maksimalna proizvođačka cena iznosi 45,88 dinara. 

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže za Euronews Srbija da je do avgusta cena bila 46 dinara i ističe da bi danas vekna "save" koštala minimum 80 dinara, da država ne subvencioniše njenu proizvodnju.

"Vlada Srbije daje brašno po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu i samim tim je pomogla proizvođačima da mogu da plasiraju hleb po 53,50 dinara, a inače ne bi bilo govora da bi mogao toliko da košta. Ova cena hleba je samo zahvaljujući državi koja je pomogla, inače se nikom ne bi isplatila proizvodnja", kaže Pralica.

Prvi put je u avgustu Vlada Srbije ograničila marže na 40 odsto na sve ostale vrste hleba, i to zbog tog što je, kako su rekli, u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnica ključnih za ishranu stanovništva. On napominje da se na mesečnom nivu produžava uredba o ceni hleba "sava" i kaže da očekuje da neće biti poskupljenja u oktobru i novembru. Ostali pekraski proizvodi su, kako kaže Pralica, poskupeli oko 30 odsto u poslednjih šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis