Politika

Server: Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaju kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

19:38

Server: Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaju kosovu
Server: Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaju kosovu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U intervjuu za Gazetu Ekspres povodom 15. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, američki profesor i direktor programa za upravljanje konfliktima i američke spoljne politike na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server izjavio je da je Priština ispunila neka njegova očekivanja.

"Kosovo je ispunilo neka od mojih očekivanja. To je uglavnom mirna zemlja u kojoj ljudi mogu politički da se organizuju, slobodno govore, zarađuju za život i praktikuju svoju veroisposvet. Ali u isto vreme, deo naroda, posebno na severu, nije prihvatio autoritet prištinskih institucija. Još uvek ima mnogo korupcije i malo posvećenosti zakonu i redu. Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaju", rekao je Server.

Podsećajući na ključne trenutke, Sever je ocenio da je tokom nereda u martu 2014. godine Kosovo "izgubilo pravac".

"Istakao bih da je proglašenje nezavisnosti u februaru 2008. godine, u potpunosti koordinisano sa SAD i većinom članica EU, kao i sa većinom suseda, bilo mudro", rekao je Server i dodao da bi danas stvari bile mnogo gore da "tada nije bilo tako".

Na pitanje kojim bi putem tzv. Kosovo trebalo da nastavi nakon 15. godina od samoproglašenja nezavisnosti, Server je odgovorio:

"Bliske konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima, kontinuirano poboljšanje reda i zakona na celoj nezavisnoj teritoriji i za sve građane".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija