Politika

Lajčak s Petkovićem uoči nastavka tehničkog dijaloga: Pripreme za naredni sastanak lidera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2021

-

10:16

Lajčak s Petkovićem uoči nastavka tehničkog dijaloga: Pripreme za naredni sastanak lidera
Lajčak s Petkovićem uoči nastavka tehničkog dijaloga: Pripreme za naredni sastanak lidera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uoči današnjeg nastavka tehničkih pregovora Beograda i Prištine specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, sastao se danas sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Posle jučerašnjeg sastanka sa kosovskom delegacijom, jutros sam imao korisne razgovore sa Petrom Petkovićem, glavnim srpskim pregovaračem. Kasnije ću sa dve strane razgovarati o aktuelnim pitanjima i pripremama za sledeći sastanak lidera", naveo je Miroslav Lajčak.

 

 

Lajčak se juče susreo sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Beslimijem i tom prilikom konstatovao da je sve u okviru dijaloga veoma političko i da ništa nije tehničko.

 

 

Danas se u Briselu održava tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine i to bi trebalo da bude priprema za dijalog na visokom političkom nivou.

Trilateralni sastanka delegacija Beograda, Pristine i EU posrednika u dijalogu zakazan je za 14 časova.


Pred današnji sastanak na ekspertskom nivou, Petković je najvio da će Beograd na prvom mestu insitirati na formiranju Zajednice srpskih opština i to na način koji je dogovoren Briselskim sporazumom, uključujući sva ovlašćenja, kao i na pitanju bezbednosti Srba na KiM, a u svetlu inicdenata koji su se poslednjih dana dešavali u južznoj srpskoj pokrajini.

Iz Beograda poručuju da se navršilo 3.000 dana od postizanja sporazuma o formiranju ZSO, a da Priština nije ispunila dogovorenu obevezu.

Direktor Kancelarije za KiM je najavio da će se danas razgovarati i o pitanjima nestalih osoba, slobodi kretanja i energetici.

EU kao glavni posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naglašava da je sastanak eskperata pripremni sastanak za novu rundu razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Ako se sporne teme ne reše na tehnićkom nivou, zakazaće se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou", rečeno je Tanjugu u Briselu.

Nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu srednom juna, šef diplomatije EU, Žosep Borelj najavio je novu rundu dijaloga na viskom političkom nivou za kraj jula.

Delegaciju Beograda na današnji razgovorima u Briaselu predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a sa strane Prištine, po prvi put kao šef pregovarčkog tima pojaviće se potpredsednik privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da će se sastanak na najvišem nivou zakazivati u odnosu na postignuto tokom ekspertskih razgovora oko spornih tema.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a Prištinu, prvi put kao šef pregovaračkog tima, potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi.

Uoči današnje runde razgovora na tehničkom nivou, Petar Petković je za Tanjug rekao da će delegacija Beograda, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija