Politika

Izjava Zelenovića o ratnoj mornarici "cepa" još jedan opozicioni blok? Ekološki ustanak i Solidarnost se javno ograđuju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

19:24

Izjava Zelenovića o ratnoj mornarici "cepa" još jedan opozicioni blok? Ekološki ustanak i Solidarnost se javno ograđuju
Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od koopredsednika stranke Zajedno Nebojša Zelenović izazvao je buru u javnosti izjavom da bi Srbija trebalo da ima svoju ratnu mornaricu. Osim što je zbog ovoga danima bio tema brojnih komentara na društvenim mrežama, Zelenovićev zahtev naišao je na kritike i u redovima sopstvene koalicije, a da u još jednom opozicionom bloku možda dolazi do podela nagovestilo je javno ograđivanje Ekološkog ustanka od ovakve izjave.

Zelenović je nedavno za list Nova naveo da Srbija nije politički neutralna, te da samim tim treba i da napusti ideju vojne neutralnosti. On je rekao da je nerazumno da najveća zemlja u regionu nema ratnu mornaricu koja bi, kako je dodao, doprinela stabilnosti Sredozemnog mora i bila uključena u rešavanje pitanja migracija.

Njegovi koalicioni partneri nisu dugo čekali kako bi se izjasnili povodom ovoga, pa je tako osim Ekološkog ustanka, reagovala i politička platforma Solidarnost, koja u okviru stranke Zajedno deluje kao autonomna organizacija. Kako je navedeno u saopštenju, stavovi koje je izneo Zelenović suprotni su sporazumu koji ta organizacija ima sa strankom Zajedno, a u kojem se "nedvosmisleno zalažu za mir i protiv daljeg naoružavanja".

Šta je tačno rekao Zelenović?

Rat u Ukrajini promenio je svet, istakao je Nebojša Zelenović, a mi smo fizički okruženi NATO paktom. Srbija bi trebalo da sklopi bilateralne vojno-odbrambene sporazume sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, a odluku o tome da li bi i kada Srbija ušla u NATO moraju doneti građani na referendumu.

Na pitanje na koji način Srbija treba da formira mornaricu, Zelenović kaže da bi sporazumi koje je pomenuo omogućili celom regionu da mnogo pomognu i sebi i EU u rešavanju pitanja nekontrolisanih migracija. 

"U velikom broju zemalja, odakle migranti kreću i preko Mediterana pokušavaju da dođu do EU, Srbija se doživljava kao naslednica Jugoslavije. SFRJ je imala ogroman uticaj u tom delu sveta. Imamo veoma sposobne diplomate, veliku diplomatsku tradiciju, kao što imamo i veliki broj vrhunskih oficira. Taj potencijal može da bude uključen u rešavanje pitanja migracija. Pored toga ulazak Srbije u ova pitanja, otvorio bi vrata za novu veliku ulogu Hrvatske, Slovenije, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, a onda i Albanije. Imajući u vidu značaj pitanja migracija za Evropu, nerazumno je da najveća zemlja u regionu nema ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti Sredozemnog mora", rekao je on.

Nekoliko dana kasnije, i nakon što je izjava naišla na niz neodobravanja i kritika, Zelenović je pojasnio šta je mislio, a kako je rekao, vojna neutralnost Srbija postala je neodrživa i nju bi trebalo da napusti "bez da se ulazi u NATO".

Upitan o izjavi o ratnoj mornarici, Zelenović kaže: "Nećemo, kako hoće da predstave, da lovimo migrante po morima, već da naše odbrambene kapacitete stavimo onde gde su problemi nastali, da razgovaramo sa tim ljudima".

"Ko želi u NATO - daleko mu lepa kuća"

Formiranje mornarice, međutim, nije nešto o čemu Zelenovićevi koalicioni partneri razmišljaju. Na svojoj Fejsbuk stranici Ekološki ustanak naveo je da se ograđuje od takve izjave.

"Protivimo se bilo kakvoj ideji o svrstavanju Srbije u vojne saveze. To nije politika oko koje smo se okupili kada smo osnivali stranku Zajedno. Srbija mora da ostane vojno neutralna, a ko želi u NATO, daleko mu lepa kuća", navodi se.

I platforma Solidarnost saopštila je da je politika vojne neutralnosti jedina politika koja može da obezbedi održivu budućnost regiona, Evrope i sveta.

"Dalja trka u naoružanju neće imati srećan kraj, razvija se isključivo u interesu velikih kompanija, koje na tuđoj nesreći ostvaruju enormne profite, i vodi nas pravo u propast. Kao društvo smo u poslednjoj deceniji prošlog veka osetili šta znače ratna razaranja. Mir nema alternativu". navodi se u saopštenju.

Izbeglice koje godinama unazad stradaju pred zidinama tvrđave Evrope svoju sreću pokušavaju da pronađu u zemljama koje su ih vekovima "eksploatisale i tlačile", navodi se dalje.

"Očekivati da Srbija na sebe treba da preuzme 'deo kontrole migracija' i 'stabilnosti Sredozemnog mora' je u najmanju ruku neumesno. Srbija ne treba da se stavlja u ulogu nečijeg graničara, već treba da pomogne unesrećenim ljudima i utiče na to da EU, u skladu sa principima solidarnosti, empatije i zaštite ljudskih prava, na sebe preuzme teret brige o njima", navodi se u saopštenju.

Na pitanje da li oštra reakcija Ekološkog ustanka vodi usitnjavanju poslaničke grupe, Zelenović je – da ne. 

"Mi smo stranka koja ima autonomne organizacije koje imaju mogućnost da svoje mišljenje izdvoje, dodao je, navodeći da je to kvalitet a ne problem. Imaćemo sastanke i do nekih zaključaka ćemo doći", rekao je Zelenović za N1.

Komentari (0)

Srbija