Politika

Rat u Ukrajini iz perspektive Srbije: Kako se tokom godine menjalo javno mnjenje i izveštavanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2023

-

21:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već godinu dana, a tamošnji sukob otvorio je u Srbiji neka nova pitanja i ponovo pokrenuo stara. Pitanje uvođenja sankcija Rusiji, koje su uvele sve zemlje Evrope osim Belorusije i Srbije stoji i danas, godinu dana kasnije. O odnosu Srbije i evropskih zemalja prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, godinu dana nakon njenog početka, za Euronew Centar govorili su programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić, novinar Jakša Šćekić i Željko Pantelić novinar Nedeljnika u Rimu.

Istraživanje "Rat u Ukrajini i javno mnjenje u Srbiji", koje je sprovela organizacija "Novi treći put" pokazalo je da se izveštavanje srpskih medija menjalo kako je sukob odmicao.  Programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić kaže da je u prava četiri meseca preovlađivao proruski sentiment, ali da je od leta izveštavanje bilo značajno balansiranije, što se poklopilo sa porazima ruskih trupa na frontu.

Prema mišljenju novinara Jakše Šćekića promena narativa nije slučajna. Navodi da jednim delom možda jeste izazvana promenom na bojnom polju, ali da je prevashodno izazvana promenom političkih okolnosti u Srbiji.

Novinar Nedeljnika Željko Pantelić, koji se za Euronews Srbija javio iz Rima, navodi da i u Evropi ima medija koji šalju disonantne tonove u odnosu na mejnstrim stavove, ali, kako kaže, ne kao u Srbiji.

Emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Srbija