Politika

Poslanici danas o regulatornim telima i izboru direktora Agencije za sprečavanje korupcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

11:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na dnevnom redu Drugog vanrednog zasedanja Narodne Skupštine koja je počela danas nalazi se 26 tačaka koje je predložilo 106 narodnih poslanika, među kojima su izveštaji o radu nezavisnih regulatornih tela i pojedinim međunarodni finansijskim ugovorima, kao i ugovori o zajmu.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić rekao je da je sednica hitno sazvana zbog potrebe da se što pre razmotre predlozi. Zajednički načelni i jedinstveni pretres za 26 tačaka, prihvatilo je 141 poslanika.

Poslanici će raspravljati i odlučivati o dopunama odluke o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u inostranstvu, kao i o izveštaju o sprovođenju aktivnosti iz Revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23 - Borbi protiv korupcije.

Odlučivaće se i o godišnjim izveštajima za 2021. godinu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti , Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Agencija za sprečavanje korupcije.

Pred poslanicima su i godišnji izveštaji za 2021. Agencije za energetiku, Komisije za zaštitu konkurencije, Fiskalnog saveta, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, te Izveštaj o sprovedenom monitoringu za tu godinu koji je podnela Kancelarija za javne nabavke.

Poslanici će odlučivati i o godišnjem izveštaju za 2021. Državne revizorske institucije, Komisije za kontrolu državne pomoći i Komisije za hartije od vrednosti, kao i o kandidatu za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Upravo je najzanimljivija tačka ona o izboru direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a predloženi su aktuelni direktor Dragan Sikimić, njegov zamenik Dejan Damjanović i pravnik Kosta Sandić.

NVO Transparentnost Srbije smatra da su sva trojica trebali da budu pozvani u parlament jer, kako kažu, "nije dobro što su poslanici dobili samo njihove radne biografije, ali ne i program rada".

Očekuje se i da će na sednici doći i do izražavanja nezadovoljstva poslanika opozicija jer je današnja sednica opet zakazana po hitnom postupku, zbog čega nije omogućeno poslanicima opozicije da predlože dopunu dnevnog reda, budući da za to nisu imali vremena.

Inače, sedam meseci od početka saziva ove Skupštine poslanici opozicije nisu imali priliku da postavljaju pitanja Vladi Srbije.

Komentari (0)

Srbija