Politika

Brnabić sa Konakovićem: Pozvala ga da razmotri pristupanje BiH Otvorenom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

16:53

Brnabić sa Konakovićem:  Pozvala ga da razmotri pristupanje BiH Otvorenom Balkanu
Brnabić sa Konakovićem: Pozvala ga da razmotri pristupanje BiH Otvorenom Balkanu - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pozvala je danas ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da razmotri pristupanje te zemlje Inicijativi "Otvoreni Balkan".

Ona je, tokom susreta u Beogradu, istakla da bi članstvo BiH u ovoj inicijativi doprinelo jačanju ekonomske saradnje i ekonomskom boljitku svih građana regiona, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka Brnabić i ministar Konaković su, kako se navodi, razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i političkom dijalogu.

Brnabić je ocenila da su ekonomski odnosi dobri, ali da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblastima infrastrukture i energetici u kojima vidi posebno veliki potencijal za saradnju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je čestitala ministru spoljnih poslova BiH na dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ocenivši da je to dobar signal za čitav region i dodala da je Srbija spremna da Bosni i Hercegovini pruži svu neophodnu pomoć na tom putu koji je, kako je ocenila, složen i dugotrajan.

Premijerka je ukazala da se lično zalaže za jačanje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poručio je da dve zemlje treba da dostignu pun potencijal ekonomske saradnje koja je, prema njegovoj oceni, ključ napretka i ostanka stanovništva u regionu, dodaje se u saopštenju. 

Konaković je danas razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i obojica su izjavili da Beograd i Sarajevo žele dobre prijateljske donose kao i da utvrde obostrane interese.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Imamo dobru volju i spremni smo da unapređujemo saradnju sa BiH", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa Konakovićem nakon prvog susreta, a koji je, kako je ocenjeno pokazao mnogo potencijala.

Konaković, koji je posetom Beogradu započeo mandat na čelu MSP BiH naglasio je da je Dačić najbrže reagovao na dopis kojim su želeli da pokažu šta su pritoriteti BiH i koliko im je važna stabilnost jugoistočne Evrope, kao i da vrlo brzo krenu u saradnju sa Srbijom i Crnom Gorom.

To je, kako je naveo, preduslov za bilo kakvu reformu i integracijski proces posebno evropski.

"Želimo da vratimo BiH na poziciju da bude most između istoka i zapada, zemlja prilika i šansi i da zajedno sa kolegama iz Srbije idemo na zajednička tržista na istoku", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija