Politika

I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Meloni: Sporazum je u interesu građana, mira i napretka regiona

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

13:56

I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Meloni: Sporazum je u interesu građana, mira i napretka regiona
I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Meloni: Sporazum je u interesu građana, mira i napretka regiona - Copyright Tanjug AP/Joerg Carstensen, Czarek Sokolowski, Christophe Petit Tesson

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sastanka koji će sutra biti održan u Briselu o evropskom predlogu za KiM.

U zajedničkom pismu zatraženo je sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i stvaranje Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta, prenela je "Koha ditore".

"Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom rešavanju i primeni ovog sporazuma", navode Šolc, Makron i Meloni u pismu Kurtiju. 

Makron, Šolc i Meloni su pozdravili Kurtijeve nedavne izjave, u kojima je potvrdio da je spreman da prihvati evropski predlog okvirnog sporazuma, navedeno je pismu.  Troje evropskih zvaničnika je istaklo da smatra da sada postoji hitna potreba da se trasira put napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji je Kurti pristao. 

U pismu je istaknuto da je Evropski savet u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o stvaranju Zajednice srpskih opština. 

Troje evropskih zvaničnika su u pismu naveli da predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i na adekvatan način i bez odlaganja rešavaju pitanja 'okvirnog sporazuma' i preostalih obaveza. 

"Očekujemo da će se i o jednom i drugom razgovarati na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023. Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma", stoji u pismu, u kome se navodi da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je primio pismo Makrona, Šolca i Meloni, pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava sutra u Briselu.

Kako je navela služba za spoljne poslove EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Tema sastanka je predlog EU o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije. EU je najavila da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za medije. 

Komentari (0)

Srbija