Politika

Makron, Šolc i Meloni pisali Vučiću uoči sastanka u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2023

-

19:26

Makron, Šolc i Meloni pisali Vučiću uoči sastanka u Briselu
Makron, Šolc i Meloni pisali Vučiću uoči sastanka u Briselu - Copyright Tanjug AP/Joerg Carstensen, Czarek Sokolowski, Christophe Petit Tesson

veličina teksta

Aa Aa

U Predsednistvo Republike Srbije danas je stiglo pismo koje su zajedno potpisali predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i predsednica Saveta ministara Republike Italije Đorđa Meloni, saznaje Tanjug u Predsedništvu. 

Oni su uputili pismo predsedniku Aleksandru Vučiću uoči sastanka u Briselu 27. februara na koji je pozvan i kosovski premijer Aljbin Kurti. RTS saznaje da će javnost sutra biti detaljnije upoznata o sadržaju pisma.

Kako je predviđeno agendom, specijalni predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, uz specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće prvo odvojene sastanke sa početkom u 15 sati, nakon čega se očekuje i trilaterala, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Kako je navedeno, i Vučić i Kurti su potvrdili svoje učešće, a u fokusu sastanka biće evropski predlog za normalzaciju odnosa između Beograda i Prištine. Nakon sasanka planirana je konferencija za novinare visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Sastanak je zakazan u trenutku dok su Vučić i Kurti bili na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. U fokusu će, kako je naznačeno, biti evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da će se u ponedeljak u Briselu držati crvenih linija po pitanju Kosova i Metohije o kojima je  govorio u Skupštini Srbije - "ma šta da bude i ma kako da bude".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje novinara da li je Miroslav Lajčak dostavio spisak i Beogradu i Prištini o neispunjenim zahtevima iz 2013. godine, Vučić je rekao da nije ništa, ali da će valjda dobiti nešto do ponedeljka.

"Reći će da nije završeno oko energetike, da li će da daju licencu ili oduzimaju licencu za distributivna prava, a svi znaju da je suština Zajednica sprskih opština - ili ćete da pristupite ZSO ili hvala vam, nema tu velike filozofije", rekao je Vučić.

 

Lajčak: Očekujem da obe strane prihvate evropski plan

Miroslav Lajčak je izjavio da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu, u ponedeljak,  prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja.

"Plan, koji verujem da ćemo da prihvatimo u ponedeljak, će postati obavezujući i za jednu i za drugu stranu.To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma, pre ulaska Srbije i Kosova u Evropsku uniju", rekao je Lajčak u intervjuu Tanjugu.

Istakao je da će dokument biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obe strane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija