Politika

Kurti razgovarao sa Šolcom o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

15:01

Kurti razgovarao sa Šolcom o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine
Aljbin Kurti - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je na sastanku sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona bilo reči o pripremama za dijalog u Briselu, kao i o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Zahvaljujući njihovoj kontinuiranoj podršci i direktnoj posvećenosti Nemačke i Francuske, premijer Kurti je rekao da Priština ostaje posvećena i konstruktivna u dijalogu jer želi dobrosusedske odnose i integraciju u EU i NATO", navodi se u saopštenju, prenela je "Koha".

U saopštenju je navedeno da je Šolc pozdravio napredak takozvanog Kosova, dok ga je Kurti obavestio da je Priština nedavno odobrila tri sporazuma potpisana 3. novembra u Berlinu, koji će uskoro biti ratifikovani u skupštini, "čime se pokazuje privrženost Berlinskom procesu".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se 27. februara u Briselu u okviru dijaloga na najvišem nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom. 

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj naveo je da su predlog EU o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politkom (CFSP) ključni za evropski put Srbije.

"Susreo sam se sa predsednikom Srbije na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, uoči dijaloga na visokom nivou na kojem ću biti prisutan 27. februara. Razgovarali smo o potrebi da se napreduje povodom predloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom i važnosti usklađivanja Beograda sa CFSP. Obe stvari su ključne na putu Srbije ka EU", napisao je Borelj na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija