Politika

Košar o francusko-nemačkom planu: To je prilika koja mora da se iskoristi i koja može da donese mnogo pozitivnog Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

21:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Francuska, Nemačka, evropske zemlje i SAD će udružiti napore i pokušati da pomognu Srbiji i Kosovu da prebrode sukob koji traje godinama i koji šteti obema stranama i narodima, rekao je za Euronews Srbija ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar. On je povodom francusko-nemačkog plana rekao da postoji intenzivna diplomatska aktivnost i ukazao je da je Evropski savet 9. februra ponovo istakao da postoji hitna potreba da se ostvari inapredak po tom pitanju.

"Mislim da postoji jedna istorijska prilika, i mislim da je važno da je ne propustimo", rekao je Košar gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić uz napomenu da aktivnost Francuske i Nemačke nije od juče, već da je prisutan kontinuitet truda.

Kako je naveo Košar, sigurno je da je geopolitička situacija u Evropi pojačala hitnost da se situacija stabilizuje.

"Želimo da Zapadni Balkan može da se brže razvija i pridruži EU, da ne bi bio moneta za potkusurivanje onih koji ne žele da se ovaj region stabilizuje, već naprotiv, žele i nadaju se da će pojačati te konflikte i iskorositi te postojeće tenzije. To nije evropski stav. Mi želimo da idemo brzo uz poštovanje volje obe strane", poručio je ambasador.

Na pitanje da li je francusko-nemački predlog podložan promenama, naveo je da je to dokument koji je stavljen na sto i koji je podržan od strane EU.

"Pregovarači su, u dogovoru sa stranama, u ovoj fazi odlučili da dokument ne bude obelodanjen javno, kako bi sve išlo efikasnije i kako bismo svima omogućili da zauzmu svoj stav u odnosu na taj dokument, bez nekog spoljnog pritiska. To je predlog koji je zvnično na stolu i mi se nadamo da će obe strane da ga prihvate", ukazao je. 

Ističe da smo sada u fazi gde bi obe strane trebalo da prihvate predlog: "Imali smo ohrabrujuće znake u tom smilsu od strane predsednika Vučića i premijera Kurtija. Razgovori će se nastaviti i na pregovaračima je da kažu o čemu može da se pregovara. Potreban nam je principijelan dogovor". 

Košar navodi da ne želi da ulazi u pojedinosti predloga koji je poverljive prirode, ali da može da kaže da se predviđaju određene faze i etape do cilja – a to je normalizacija odnosa. 

"Među tim etapama su i one koje se tiču međunarodnih organizacija. Mi smo registrovali koliko je to osetljivo pitanje za srpske vlasti, to jednostavno treba da ima veze sa razgovorima koji treba da postoje između dve strane", napomenuo je.

"Postoji baza da se ide napred"

Povodom tenzija koje su vladale na Kosovu i Metohiji prethodnih meseci kaže da su u EU pokušali da reaguju i da umire stvari. Međutim, naglašava da je to polazna osnova. 

"Konstatujem da su srpske vlasti, predsednik Vučić i premijerka pozitivno reagovali na francusko-nemački predlog i da su spremni da o tome razgovaraju. Premijer Kosova je principiajlno pristao. Tako da postoji neka baza da se ide napred. Treba da iskoristimo ovu priliku, jer je to jako važno", poručuje Košar.

Kaže da ne postoje ultimatumi i da nema nikakvog roka za usvajanje francusko-nemačkog plana, ali napominje da je to predlog koji je na stolu i koji se mora brzo prihvatiti da bi bio implementiran i da bi se promenila situacija na terenu.

Upitan o navodima predsednika Vučića da će Srbija trpeti ekonomske posledice ako ne prihvati plan, Košar ponavlja da je u igri "prilika koja moramo da iskoristimo".

"Koriseći tu priliku koja se nudi u okviru francusko-nemačkog plana, Srbija povećava svoje izglede da može da se posveti ekonomskom razvoju, da privuče još više investitora koji će onda biti sigurni, jer će situacija u regionu biti stabilizovana. Kao što smo rekli, to će ubrzati proces pristupanja EU. Ne radi se o sankcijama. Radi se o jednoj prilici koja se mora iskoristiti, i koja može da donese mnogo toga pozitivnog Srbiji i srpskom narodu", rekao je ambasador Francuske.

"ZSO mora da se formira i tu nema oklevanja"

Povodom pitanja Zajednice srpskih opština, francuski diplomata kaže da postoje sporazumi koji su potpisani u Briselu i da tu nema oklevanja i nejasnoća. 

"ZSO mora da se formira, i to brzo. To je rekla Francuska, SAD, EU, tako da tu nema oklevanja. To je proces ubeđivanja, ali u tom smislu stvari su potpuno jasne. ZSO mora da bude formirana”, ponovio je.  

Upitan u kom roku bi to trebalo da se dogodi, kaže da je na Prištini da odgovori, ali podseća da je Evropski savet jasno rekao da ZSO mora da bude formirana brzo. 

"Ova poruka je jasna i više puta je ponovljena. To je imperatativ koji mora da bude ralizovan koliko god je brzo moguće u razgovorima koji će uslediti", ističe Pjer Košar.

"Cenimo što je Srbija osudila rusku agresiju, al moramo ići do kraja te logike"

Na pitanje kako na poziciju Beograda u dijalogu sa Prištinom utiče to što nije uveo sankcije Rusiji, Košar navodi da su to dva odvojena pitanja, iako neki uspostavljaju vezu. 

"Ali normalizacija odnosa Beograda i Prištine je jasan put sa više etapa. Sankcije Rusiji su još jedno važno pitanje, ali ja ne vidim vezu između te dve stvari. To je važno jer bi trebalo da pokaže da sa Srbijom delimo isto viđenje onoga što se dešava na kontinentu, isti osećaj u vezi sa pretnjama koje predstavlja agresija na naše slobode i na naš način života", kaže ambasador. 

Napominje da ne može da zamisli da Srbija može kao model da izabere režim kao što je Putinov i koji je potpuna negacija težnji Srbije.

"Ne mogu da zamislim da Srbija može da bude zavedena jednim modelom kakav ne zaslužuju ni Rusi. I oni sami očekuju nešto drugačije od sudbine koju im nameće Putinov režim", rekao je Košar.

Euronews Srbija

 

Navodi da nije pitanje šta će se desiti ukoliko Srbija ne uvede sankcije, već da je pravo pitanje zašto, ako je već jasno osudila rusku agresiju u svim međunarodnim telima, ne izvuče posledice iz toga.

"Ako osuđujemo agresiju, ne treba smatrati da je Rusija jedna simpatična zemlja. To je agresorska zemlja zbog režima Vladimira Putina. I mi sada prihvatamo posledice time što smo solidarni sa napadnutom zemljom i sankcionišući Rusiju. Ne narod, već rusku ratnu mašineruju. Moja lična želja je da se Srbija, u skladu sa osudom te agresije, pridruži EU u sankcijama", kaže Košar i dodaje da je to pitanje koherentnosti. 

"Kako možete osuditi nekoga, a da ne izvučete zaključke koji se nameću i nastaviti kao da se ništa nije desilo. Srbija je jasno osudila agresiju i mi to cenimo, ali moramo ići do kraja te logike. I moramo uraditi sve da bi se ta ruska agresija zaustavila. To podrazumeva i uvođenje sankcija koje su efikasne i koje deluju na rusku ratnu mašineriju", navodi ambasador.

Dodaje da su ekonomske sankcije teške i za evropske zemlje i da to košta, ali ističe da je to nešto što se mora uraditi.

"Sankcije Rusiji i pitanje Kosova u srži procesa pristupanja"

Odgovarajući na pitanje da li su teme Kosova i pitanje sankcija Rusiji presudni i da li utiču na evropske integracije Srbije, amasador je rekao: "To jeste tako, te dve teme su deo elementata koje su u srži procesa pristupanja i to nije ništa novo".

Kaže da se od samog početka od Srbije očekuje da se postepeno usklađuje sa spoljnom politikom EU.

"To je naš pristup - da bi bili snažni, moramo da budemo jedinstveni. Zemlje EU pokušavaju da imaju jedinstven stav o velikim međunarodnim pitanjima, naročito ako ugrožavaju postojenje EU, tu mislim na agresiju Rusije na Ukrajinu. Važno je da se Srbija pridruži stavovima EU. Isto je i sa Kosovom. Normalizacija odnosa ide ruku pod ruku sa članstvom i zbog toga moramo da radimo na tome", rekao je.

Navodi i da odnosi Srbije i EU idu u dobrom pravcu, odnosno da Srbija pokušava da realizuje reforme, a da u EU postoji solidarnost koja je ponovo istaknuta u ovom teškom trenutku.

"Postoji jaka volja da se ubrza proces pristupanja Srbije. To je barem slučaj sa Francuskom i velikim evropskim zemljama. Sve to zajedno daje jednu ohrabrujuću perspektivu za nastavak i za jednu ideju da ćemo se naći u istoj evropskoj porodici", istakao je Košar.

"Francuska želi da se stvari ubrzaju i da Srbije uđe u EU"

Navodi da je proces pristupanja komplikovan i da zahteva vreme. Kaže i da postoji skup evropskih normi i reformi koje se moraju sprovesti, i da davanje rokova i određvianje datuma iz njegovog ugla ne bi bilo iskreno.

"Francuksa želi da se stvari ubrzaju i to u nekom razumnom roku, da Srbija uđe u EU. Naravno, pregovori traju jako dugo i potrebno je da stvari krenu brže i da se govori o godinama, sigurno ne o decenijama", napomenuo je. 

Podseća da je otvorena većina poglavlja u pregovorima o pristupanju, ali da je napredak od strane građana percipiran kao spor. 

"Veliki je posao u pitanju za Srbiju da reformiše sve sektore kako bi se ispunili zahtevi evropskog prostora. I mi smo kao Evropa u jednom krtitičnom trenutku za ceo kontinent. EU ima potrebu i sama da se reformiše i to oduzima veliku energiju. Međutim, moram jasno da ponovim, postoji jasna volja da se stvari ubrzaju i da se ne gubi vreme. Ako Srbija to želi, možemo da idemo mnogo brže nego poslednjih godina", naveo je ambasador.

Kao pozitivnu stvar ocenjuje usvajanje seta pravosudnih zakona, ali dodaje da ima još koraka koje bi trebalo preduzeti u domenu slobode medija i u borbi protiv korupcije.

Kada je reč o odnosima Srbije i Francuske, Košar kaže da su to odnosi saveznika sa istorijskom pozadinom koja je moćna. Zaključuje da veruje da su to odnosi koji nam zadaju obaveze za budućnost.

"Moramo da se trudimo da jedni drgima pomognemo da prebrodimo sve prepreke kako bi se ponovo zajedno našli u evropskoj porodici, gde će naši odnosi moći još više da se razvijaju", rekao je Pjer Košar.   

Komentari (0)

Srbija