Politika

Vučić i Kurti 27. februara u Briselu: Zakazan sastanak na najvišem nivou, fokus evropski predlog za normalizaciju odnosa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

12:28

Vučić i Kurti 27. februara u Briselu: Zakazan sastanak na najvišem nivou, fokus evropski predlog za normalizaciju odnosa
Vučić i Kurti 27. februara u Briselu: Zakazan sastanak na najvišem nivou, fokus evropski predlog za normalizaciju odnosa - Copyright AP/John Thys, Tanjug/AP/Michael Sohn, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak 27. februara u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borelj će, uz podršku specijalnog predstavnika EU Moroslava Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će imati zajednički sastanak, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u fokusu sastanka biti evropski predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, a više informacija biće objavljeno naknadno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas iz Minhena, gde će prisustvovati bezbednosnoj konferenciji, poručio da "imamo i dobre vesti koje ćemo nešto danas, a nešto za sedam dana saopštiti građanima Srbije, a tiču se Kosova i Metohije“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 21. novembra. 

Predsednik je u video snimku na Instagram profilu "Budućnost Srbije AV" dok je čekao da se iskca iz aviona podsetio da je danas 15 godina od jednostarnog proglašenja nezavinosti takozvanog Kosova. Najavio je da će se u Minhenu, gde učestvuje na 59.Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sresti i razgtovarati sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

Pored tih susreta, predsednik Srbije rekao je da će imati niz susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima su sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken, predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli, kao i predsednik grčke Vlade Kirjakos Micotakis.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija