Politika

Objavljena agenda za susret u Briselu: Vučić i Kurti prvo će se odvojeno sastati sa Boreljom i Lajčakom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2023

-

13:39

Objavljena agenda za susret u Briselu: Vučić i Kurti prvo će se odvojeno sastati sa Boreljom i Lajčakom
Objavljena agenda za susret u Briselu: Vučić i Kurti prvo će se odvojeno sastati sa Boreljom i Lajčakom - Copyright FoNet/Evropski savet

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u ponedeljak u Briselu u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine. Specijalni predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, uz specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće prvo odvojene sastanke sa početkom u 15 sati, nakon čega se očekuje i trilaterala, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Kako se navodi, i Vučić i Kurti su potvrdili svoje učešće, a u fokusu sastanka biće evropski predlog za normalzaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Nakon sasanka planirana je konferencija za novinare visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Sastanak između dvojice visokih predstavnika zakazan je u trenutku dok su obojica bila u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji. U fokusu će, kako je naznačeno, biti evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kom su zasad dve strane podršku dale samo načelno. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti u Briselu sledeće nedelje i da će uvek ići da razgovara, ali, kako je rekao, sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nema nikakvih razgovora.

"Biće naravno reči o ZSO zato što ću ja o tome da govorim, a moraće da govore i evropski predstavnici, a što se njega tiče, on to nikada ne bi formirao. Kurti će da ide sa varijantom: 'da, ja prihvatam sve, ali prvo Srbija nas da prizna, a mi ćemo odmah da formiramo ZSO", rekao je Vučić za TV Pink.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji je najavljen za 27. februar  u Briselu, neće biti reči o Zajednici srpskih opština (ZSO), prenosi Kljankosova.

Kurti je rekao da od posrednika u dijalogu očekuje da se pridržavaju evropskog predloga i da se "ne fokusiraju na interese jedne strane". On je rekao da će na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o evropskom predlogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija