Politika

Šole: Rekao sam Kurtiju da je sada vreme da se razgovara o ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/02/2023

-

08:39

Šole: Rekao sam Kurtiju da je sada vreme da se razgovara o ZSO
Šole: Rekao sam Kurtiju da je sada vreme da se razgovara o ZSO - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole saopštio je da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju rekao da je sada trenutak da se razgovara o Zajednici srpskih opština.

Šole je na Tviteru, posle jučerašnjeg razgovora sa Kurtijem, napisao i da i Priština i Beograd treba da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući i uspostavljanje ZSO.

"Razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uoči sastanka lidera u okviru dijaloga uz podršku EU, za unapređenje normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. SAD podržavaju konstruktivan sastanak koji potvrđuje privrženost obe strane predlogu EU", napisao je Šole na Tviteru.

"Rekao sam da je sada vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom. I Kosovo i Srbija treba da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju ZSO", dodao je Šole.

Podsetimo, Vučić i Kurti sastaće se u ponedeljak u Briselu u okviru najnovije runde dijaloga između Beograda i Prištine. Specijalni predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, uz specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće prvo odvojene sastanke sa početkom u 15 sati sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega se očekuje i trilaterala, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Sastanak između dvojice visokih predstavnika zakazan je u trenutku dok su obojica bila u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji. U fokusu će, kako je naznačeno, biti evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kom su zasad dve strane podršku dale samo načelno. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti u Briselu sledeće nedelje i da će uvek ići da razgovara, ali, kako je rekao, sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nema nikakvih razgovora.

"Biće naravno reči o ZSO zato što ću ja o tome da govorim, a moraće da govore i evropski predstavnici, a što se njega tiče, on to nikada ne bi formirao. Kurti će da ide sa varijantom: 'da, ja prihvatam sve, ali prvo Srbija nas da prizna, a mi ćemo odmah da formiramo ZSO", rekao je Vučić za TV Pink.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je ranije da na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine neće biti reči o Zajednici srpskih opština (ZSO), prenosi Kljankosova.

Kurti je rekao da od posrednika u dijalogu očekuje da se pridržavaju evropskog predloga i da se "ne fokusiraju na interese jedne strane". On je rekao da će na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o evropskom predlogu.

Lajčak: Očekujem da obe strane prihvate evropski plan u ponedeljak

Inače, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja.

"Plan, koji verujem da ćemo da prihvatimo u ponedeljak, će postati obavezujući i za jednu i za drugu stranu. To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma, pre ulaska Srbije i Kosova u Evropsku uniju", rekao je Lajčak u intervjuu Tanjugu.

Istakao je da će dokument biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obe strane, odnosno i Beograda i Prištine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija