Politika

Grubješić o Samitu Brdo-Brioni: Dobro je što tema granica nije ušla u deklaraciju

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

18:12

Grubješić o Samitu Brdo-Brioni: Dobro je što tema granica nije ušla u deklaraciju
Grubješić o Samitu Brdo-Brioni: Dobro je što tema granica nije ušla u deklaraciju - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kao ključno u današnjem procesu Brdo-Brioni vidi naglasak na tome da je proširenje geopolitičko pitanje, da proces proširenja mora da se ubrza i da EU region zapadnog Balkana posmatra kao celinu.

Kao bitno Grubješić je, za Tanjug ocenila i to što tema granica o kojoj se pričalo nije ušla u tekst Deklaracije koju su usvojili lideri procesa Brdo-Brioni, oko koje su se usaglasili svi učesnici.

"Proces Brdo-Brioni sigurno nije bio mesto gde bi se raspravljalo o toj temi i dobro je što nije ušlo u finalnu deklaraciju", rekla je Grubješić i dodala da nije sporno, da i Srbija podržava nepromenljivost granica ako to pravilo važi za sve - da ni gradnice Srbije nisu podložne promeni.

Dodala je da je ponovljeno da članstvom u EU granice postajaju manje važne.

"To je tačno i na liniji je poziva da se ubrza proces, jer je zapadni Balkan od interesa za EU, kao što svi iz regiona žele da postanu deo EU", navela je ona.

Po njenim rečima, važno je što su se u okrviru procesa Brdo Brioni mogle čuti tri stvari, a to je, kako je naglasila, "na prvom mestu da je proširenje geopolitičko pitanje, da proces proširenja mora da se ubrza i treće da EU mora da ima u vidu celokupan prostor zapadnog Balkana".

Sa Samita je, kako dodaje, upućen je poziv da se što pre prime zemlje zapadnog Balkana, a potvrđen je značaj saradnje i dobrosusedskih odnosa u regionu.

Na skupu se moglo ponovo čuti i da se Slovenija priprema za predsedavanje Savetom EU od prvog jula tokom koga će organizovati samit zapadni Balkan EU i da će uključiti Zapadni Balkan u konferenciju o buducnosti EU.

Komentari (0)

Srbija