Politika

Rode: Predlog EU ne predviđa "Republiku Srpsku na Kosovu"

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2023

-

10:38

Rode: Predlog EU ne predviđa "Republiku Srpsku na Kosovu"
Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode - Copyright Ambasada Nemačke u Prištini

veličina teksta

Aa Aa

Predlog nemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa izmedju privremenih prištinskih institucija i Srbije ne predviđa nikakvu "Republiku Srpsku na Kosovu", rekao je u intervjuu za Radio Kosovo ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode.

"Postoji ranije preuzeta obaveza Prištine da se fromira Zajednica srpskih opština (ZSO). Međutim, mi smo otvoreno i na vrlo jasan način rekli da ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu. Ono što bih sada voleo je da Priština ispuni obavezu koju je prihvatila i da predloži statut ZSO", kaže Rode, prenosi portal RTK.

Prema rečima nemačkog diplomate, Priština mora da se pokaže spremnom da razgovara o ZSO.

Kako kaže, Nemačka je generalno zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i očekuje odlučujući napredak.

Upitan da li će evropski plan rešiti probleme između Beograda i Prištine, Rode je rekao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

"Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne koloseke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od strane Srbije", tvrdi Rode.

Nemački diplomata takođe tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje ovog sporazuma.

"Premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije sastaće se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva", rekao je u intervjuu za RTK nemački ambasador Jorn Rode.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija