Politika

Dragojlović: ZSO nulta tačka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

14:19

Dragojlović: ZSO nulta tačka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Nataša Dragojlović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Zajednica srpskih opština bi trebalo da bude nulta tačka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zato što je to preostala neispunjena obaveza prištinskih vlasti iz Briselskog sporazuma, izjavila je Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Dragojlović je za Tanjug rekla da u javnosti kruži dokument implementacionog plana, sa postavljenim rokovima, i predviđeno je, kako kaže, da se u određenom roku prištinska vlada postara da formalizuje status zajednice građana srpske nacionalnosti.

Dodaje da se nada da će uskoro biti prilike da se vidi kako će taj statut ZSO izgledati, koje su to nadležnosti koje mogu da se podvedu pod takvu jednu organizaciju, i da li to odgovara realnim potrebama građana srpske nacionalnosti koji žive na KiM.

"Čini mi se da tačke sporazuma ne mogu biti formulisane tako da negirju povelju UN-a, ili međunarodno javno pravo. To što postoji jedno široko rasprostranjeno uverenje, pogotovo u zapadnom delu međunarodne zajednice, da je Kosovo slučaj 'sui generis', da takva jedna situacija kakva je na KiM ne može da se reši u okvirima postojećeg međunarodno pravnog okvira, i da s toga za rešavanje ovog pitanja ne važe ta pravila, nego neka druga, nije moguće izvesti na takav način", ističe Dragojlović.

Ona navodi da se "traga za rešenjima koja bi mogla da trajne odredbe ovog sporazuma podvedu pod postojeća pravila međunarodnog javnog prava", ali i da "nije sigurna da im to polazi za rukom". Takođe, istakla je i da je nemoguće da u sporazumu stoji da Kosovo neće težiti članstvu UN.

Planom implementacije, kako kaže, biće samo razrađene i operacionalizovane tačke sporazuma koji je prihvaćen u Briselu.

Dragojlović dodaje da ne postoji mogućnost da se promeni suština onoga što je sporazumom predstavljeno javnosti, ali postoji mogućnost da se u vremenskim okvirima, po fazama, postavi realizacija pojedinačnih aktivnosti koje treba da sprovedu vlade u Prištini i Beogradu, odnosno da se na taj način sporazum implementira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija