Politika

Crta: Neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije u centralnim dnevnicima televizija s nacionalnom pokrivenošću

Komentari

Autor: Euroenews Srbija

08/07/2021

-

14:32

Crta: Neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije u centralnim dnevnicima televizija s nacionalnom pokrivenošću
Crta: Neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije u centralnim dnevnicima televizija s nacionalnom pokrivenošću - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) saopštio je danas da je izrazito neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije u sadržaju centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću - RTS, Pink, Prva, Happy i B92.

"Od jula 2020. do kraja juna 2021. godine, predstavnici vladajuće većine zauzeli su čak 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok su predstavnici opozicije bili predstavljeni u preostalih sedam odsto minutaže", ističe se u analizi.

Crta navodi da se o vlasti izveštavalo uglavnom neutralno, u 63 odsto slučajeva i pozitivno u preostalih 37 odsto slučajeva. S druge strane, kako se navodi u saopštenju, opozicioni akteri dominantno bili prikazani negativno (57 odsto vremena opredeljenog za njih).

"Nešto viši procenat zastupljenosti opozicije u pojedinim mesecima bio je rezultat pojačanog negativnog izveštavanja o opozicionim akterima. U proteklih godinu dana, iz meseca u mesec održavan je trend velike zastupljenosti Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke bio je praktično 'svaki drugi' (sa)govornik u televizijskim vestima jer je za njega bilo rezervisano 50 odsto ukupnog vremena posvećenog domaćim političarima", ističe Crta.

Nastavlja se, kako se navodi u saopštenju, trend nejednakosti u pristupu medijima koji je karakterisao i period pre parlamentarnih izbora, a samo je na kratko bio prekinut nešto balansiranijom medijskom slikom tokom zvaničnog perioda izborne kampanje.

Pexels

 

Crta, smatra "zabrinjavajućim takvu pristrasnost u centralnim informativnim emisijama s obzirom na činjenicu da je u Srbiji televizija i dalje medij putem kojeg se informiše najveći broj građana".

Centar navodi da se beleži veliki broj obraćanja predsednika Vučića uživo građanima, bilo da je putem direktnih uključenja sa sa različitih događaja ili kroz gostovajna u emisijama.

"Značajan porast obraćanja uživo evidentan je u poslednjih nekoliko meseci. Predsednik se građanima obraćao uživo svakog drugog dana od oktobra 2020. do marta 2021. godine, dok je skoro svakodnevna obraćanja imao u periodu od marta do kraja juna (29 u martu, 24 u aprilu, 29 u maju i 28 u junu)", navodi se.

Crta zaključuje da "političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima u centralnim informativnim programima nacionalnih televizija, te da je građanima uskraćeno pravo na objektivno informisanje". Dodaje se da se "stavovi građana formiraju pre početka izborne kompanje zato se mora zeti u obzir medijska slika u dužem vremenskom periodu pre početka izborne kampanje, kako bi se moglo oceniti da li postoje uslovi za poštene i slobodne izbore".

Komentari (0)

Srbija