Politika

Sijarto: Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad, Dačić: Neophodno obnoviti politiku proširenja

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

12:19

Sijarto: Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad, Dačić: Neophodno obnoviti politiku proširenja
Sijarto: Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad, Dačić: Neophodno obnoviti politiku proširenja - Copyright EPA-EFE/NOEMI BRUZAK

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Evropska unija (EU) mora da bude svesna da je Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikada i dodao da kada je u pitanju bezbednosna politika, Mađarska može sa svoje strane da ubrza pristupne procese.

Sijarto je ovo izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka.

"Što više članova EU, time je EU i jača. Za sve one koji zagovaraju da se EU ne širi, mislim da oni rade na slabljenju Unije", rekao je Sijarto. 

Dodao je da, kada je u pitanju proces proširenja u okviru EU, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate.

"Što se tiče Mađarske, kada je u pitanju bezbednosna politika, mi možemo da ubrzamo ove procese, jer imamo veliku pretnju zbog imigranata i ilegalne imigracije", rekao je Sijarto.

Ocenio je da EU neće moći da izdrži pritisak migranata ako ne uključi zemlje zapadnog Balkana u ove procese. 

"EU treba da ubrza procese za priključenje i to nema nikakve veze sa pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje da li nekoga želimo ranije ili brže da primimo. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova", ocenio je Sijarto.

Članstvo u EU u fokusu Balkanskog foruma u Budimpešti

Dačić je rekao da nije optimista da će dočekati da postanemo članica EU, ali da, kako je rekao,  moramo sve da uradimo kako ne bismo naštetili tim integracijama. On je podsetio da je prošlo 20 godina od Solunskog samita kada je Zapadnom Balkanu obećana evropska budućnost. Međutim, kako ističe, neophodno je obnoviti politiku proširenja.

"Mi imamo krizu kriterijuma, to jest uopšte ih nemamo. Mi sada imamo pokretne ciljeve, ali podsećam da je EU dala obećanje da će sledeća članica Unije biti sa Zapadnog Balkana", napomenuo je Dačić. 

Kaže da se u Evropskoj uniji oseća zamor od proširenja i da ne zna da li će doživeti da Srbija postane članica EU. 

"To ne umanjuje našu ljubav prema EU, nema regiona u Evropi gde Uniju više vole nego na Zapadnom Balkanu", istakao je šef srpske diplomatije. 

Rekao je i da je Severna Makedonija pristala na promenu imena kako bi postala članica, da već 17 godina čeka na Uniju, a ironično je napomenuo da je pregovarač Turske umro, aludirajući koliko se dugo čeka na članstvo zvanične Ankare u Uniji.

"U francusko-nemačkom predlogu za dijalog Beograda i Prištine, iako se zna koliko je težak za obe strane, tu se u samo jednoj rečenici spominje evropska perspektiva. Barem napisite da je to u 21. veku, barem toliko možete! Jedan od predlagača tog predloga je i francuski predsednik koji kaže da ne treba da se primaju novi članovi - pa kakva je to perspektiva", istakao je Dačić.

Dodao je da se na kraju ispostavilo da je potpisivanje Briselskog sporazuma kao potpisivanje salvete u hotelu. Dačić kaže da je Mađarska najveći zagovornik proširenja EU, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Sijarto objašnjava da je EU u sve gorem stanju i da što Unija ima više članova, samim tim je i jača. 

"Svi koji nisu za proširenje, oni rade na slabljenju EU. Kada su predstavnici zemalja kandidata na raznim samitima prisutni, svi su pozitivni, al čim nisu tu, situacija se menja. Unutar EU se blokiraju stvari. Treba da se ubrzaju procesi. Zapadni Balkan je potrebniji EU više nego ikada", istakao je Sijarto.

Napomenuo je da se EU suočava sa pretnjom od ilegalnih migranata i da se taj pritisak ne može izdržati bez zemalja Zapadnog Balkana.

"Pitanje članstva zavisi od političke volje, a ne od pravnih procesa", kaže Sijarto.

Džačka: EU donosi politički motivisane odluke kada je u pitanju pridruživanje

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka izjavila je danas da Evropska unija (EU) u poslednje vreme donosi odluke koje su u većoj meri politički motivisane, a u manjoj racionalne, kada je u pitanju politika proširenja EU.

"EU mora biti svesna da je isplativo uključiti članice zapadnog Balkana koji bi bili neka vrsta štita od mogućih bezbednosnih opasnosti. Imamo italijanske i grčke partnere koji govore isto (kao i Mađarska) da je najbitnije da zemlje zapadnog Balkana budu uključene u tokove EU. I da budu na mapi EU", navela je Džačka.

Kazala je i da je važno da se zemlje zapadnog Balkana aktivno uključe i ulože maksimalne snage i pokažu inicijativu i volju za pristup EU. 

"Tokom Samita u Tirani bilo je signala da dolazi do ozbiljnih promena za celu regiju. Isto tako imamo i druge pozitivne signale i mislim da ćemo uspeti da ubrzamo pristupne tokove. Mislim da ćemo uskoro videti da je EU zaista jedna institucija koja želi da nas prihvati", ocenila je Džačka.

Dodala je da zemlje zapadnog Balkana "osećaju i misle da su ispunila sva očekivanja" koju je Brisel od njih tražio.

 

Komentari (0)

Srbija