Politika

Lajčak: Neophodno da se dve strane slože oko implementacije Sporazuma kako bi postao pravno obavezujući

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2023

-

18:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak boravi u dvodnevnoj poseti Prištini, gde se sastao sa najvišim prištinskim zvaničnicima

Kako je ranije najavljeno iz Evropske unije, povod ove posete je evropski predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i njegova implementacija. 

Nakon sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem on je rekao da je razgovor bio konstruktivan i veoma važan o tome kako Kosovo vidi pitanje implementacije sporazuma, te da sada dobro razume kakva su očekivanja Kosova.

"Tekst evropskog plana je prihvaćen i već je objavljen. Sad svi znaju o čemu se tu radi, ali složili smo se u Briselu da treba da se dogovorimo o načinu implemetacije plana. Treba da znamo koji su koraci, redosled i vremenski okviri. U suprotnom, ugovor bi bio samo politički obavezujući, ali ne i pravno“, rekao je on.

On je naveo da se sastao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

"Glavna svrha ovog sastanka je da steknem uvid u to kako Kosovo vidi implementaciju. Ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja u ovom kontekstu”, rekao je Lajčak.

Lajčak se sastao i sa glavnim pregovaračem u dijalogu Beograda i Prištine Besnikom Bisljimijem. 

Najavio je da će sa istim ciljem posetiti i Beograd u ponedeljak i utorak da vidi kako srpska strana gleda na implementaciju.

"Nadam se da ćemo dobiti jedan dokument oko kog bismo se saglasili", rekao je on.

Poseta Lajčaka dolazi uoči sastanka koji je za 18. mart zakazan u Ohridu, između predsednika Srbije Aleksandara Vučića i kosovskog remijera Aljbina Kurtija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija