Politika

Priprema za Ohrid i dan iza zatvorenih vrata: Lajčak izneo ključnu poruku nakon posete - ako nema ZSO, nema ni dogovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2023

-

17:00

Priprema za Ohrid i dan iza zatvorenih vrata: Lajčak izneo ključnu poruku nakon posete - ako nema ZSO, nema ni dogovora
Priprema za Ohrid i dan iza zatvorenih vrata: Lajčak izneo ključnu poruku nakon posete - ako nema ZSO, nema ni dogovora - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ako nema ZSO, nema ni dogovora - jasna je poruka specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka nakon što je boravio u poseti Beogradu i Prištini. Evropski diplomata prethodnih dana pripremao je teren za naredni susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija zakazanog za 18. mart u Ohridu, a istakao je i da ako se pogleda predlog EU, on "govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji".

"Cilj je da tražimo vin-vin situaciju i da otvorimo evropska vrata", rekao je Lajčak za RTS.

Kako je dodao, ako se pogleda predlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji.

On je naveo da zajednica srpskih opština na KiM mora biti formirana i da bez toga nema dogovora.  ZSO, dodao je, mora biti izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine. 

Naglasio je da u Evropi postoje modeli samouprave manjinskih naroda, i kako je rekao. "toga niko ne bi trebalo da se plaši". EU je, kako je rekao, predložila 15 modela ''kao inspiraciju'' za formiranje ZSO, ''a ne kao alternativu''.

Nova runda šatl diplomatije, koju je predvodio upravo Lajčak, usledila je samo dve nedelje posle sastanka Vučića i Kurtija održanog u Briselu. Tadašnji rezultat bio je dogovor da se nastave razgovori o planu implementacije. 

Cilj sastanka u Ohridu, kako napominje Lajčak, jeste dogovor oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako dodaje, on ne seća u prošlosti. Ističe da "nije cilj da neko pobedi ili izgubi".

''Pošto smo dobili povratne informacije od obe strane, završavamo pripreme uoči sastanka u Ohridu u subotu'', napisao je danas Lajčak na Tviteru nakon drugog dana tokom kojeg je imao sastanke s predsednikom Vučićem.

Za srpsku stranu ZSO "nulta tačka"

A iako je u fokusu razgovora evropski predlog, kamen spoticanja ostala je ZSO. Međutim, poruke koje su se mogle čuti u prethodnih nekoliko dana sugerišu da će ovo pitanje i te kako biti u fokusu. 

Lajčak se u Beogradu prvo sastao sa predsednikom Srbije, a potom i sa predstavnicima dela opozicije, nakon čega se još jednom u večernjim satima susreo sa Vučićem. Iz Predsedništva je nakon popodnevnog razgovora saopšteno da je na sastanku bilo reči o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Sastanku sa Lajčakom od opozicionara potom su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, Radomir Lazović ispred pokreta Ne davimo Beograd i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Tanjug/video

 

Stranke su prenele više svojih zabrinutosti, uglavnom neslaganje sa članom 4 predviđenom plana EU koji se odnosi na prijem Kosova u međunarodne organizacije, a Đilas je naveo i da je Lajčak rekao "da je osnova za prihvatanje evropskog predloga prihvatanje svih prethodno potpisanih sporazuma i prihvatanja ZSO".

"Mi sporazum ne smatramo dobrim. Naročito član 4, ali smo svesni da bi odbacivanje ovog sporazuma dovelo do posledica katastrofalnih za Srbiju", naveo je Đilas.

Nulta tačka za svaki naredni korak, barem za srpsku stranu, jeste formiranje ZSO, a da je upravo ona preduslov za normalizaciju ponovio je i predsednik Srbije. I iako su ranije Lajčakove izjave iz Prištine sugerisale da to pitanje trenutno nije na stolu, te da će ona da bude formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela, kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da njegovi savetnici proučavaju te modele, te da se radi o modelima tretmana nacionalnih manjina u Evropskoj uniji. Dodao je da njegovi savetnici i neki od ministara privremenih prištinskih institucija proučavaju predloge kako bi videli koji su "najpovoljniji".

I dalje nije sasvim jasno koji bi to sve modeli dolazili u obzir, ali sa Zapada sve češće stižu izjave da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od velike važnosti, te predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navodi i da bi dve strane trebalo da "iskoriste trenutak" u dijalogu i budu konstruktivne u predstojećim razgovorima. 

Inače, kako su brojni analitičari ocenili, u subotu u Ohridu ne bi trebalo očekivati nikakvo potpisivanje sporazuma, a uoči susreta, Vučić će se sastati i sa američkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Ako neko ne želi ni da razgovara, a kamoli da implementira ZSO ne vidim šta je smisao, da ne govorim ništa više od toga. Danas i sutra ću da razgovaram sa Lajčakom, a u sredu ili četvrtak, pre puta u Ohrid, ću reći kako sve vidim, šta mislim o svemu i šta nam je činiti u narednom periodu", rekao je Vučić.

"Došao je bez rešenja u rukama"

Komentarišući za Euronews Srbija Lajčakovu posetu i poruke koje su mogle da se čuju, urednik portala Kosovo online Miloš Garić za Euronews Srbija kaže da mu se čini da je Lajčak došao u Beograd bez rešenja u rukama.

Euronews

"Po onome što smo mogli juče da vidimo on ne deluje kao čovek koji ima rešenje i koji veruje u to da postoje uslovi da se krene dalje, u dalju priču i razgovore o tom nekom novom sporazumu. Ono što EU sama poručuje i što Lajčak to već jeste rekao da će sporazum iz prošlosti da se realizuje misleći na Briselski sporazum, na ZSO, mi ne vidimo da on ima konkretan plan jer u Prištini sa Kurtijem, po svemu ono što su mediji preneli nije o tome konkretno bilo reči, razgovara se navodno o tim modelima", rekao je Garić.

Na pitanje da li razgovor o tim modelima znači da ZSO i ako bude formirana neće biti po Briselskom sporazumu, Garić ističe da to znači upravo to.

"Očigledno je plan da se ZSO ne realizuje po dogovorenom već u Briselskom sporazumu, po tačkama koje su utvrđene vrlo precizno. Mi vidimo da sada treba da se priča o novim modelima, to nije ono što Beograd očekuje, to nije ono što Srbija uopšte treba da uzme u razmatranje jer ovo je dogovorena stvar, o njoj više nema potrebe da se priča i jasno je da dok se taj sporazum ne reši, dok se ne vratimo u okvir Briselskog sporazuma iz kog smo skroz iskočili", rekao je on.

Miloš Nikolić, predsednik Libeka rekao je ranije za Euronews Srbija da se ZSO sve vreme razgovara, ali da možda Lajčak nije isprva to eksplicitno naglasio kao prioritetno pitanje upravo zato što na Kosovu nisu zadovljni trenutnim kontekstom kako se odvijaju ovi pregovori.

"Ako suštinski pogledate oni zapravo nisu dobili šta su bili njihovi primarni ciljevi, jer Kurti je u dužem periodu postavljao jednu maksimalističku agendu koja je, pre svega, podrazumevala da mora da se počne od međusobnog priznanja, pa da se iz toga izvedu sve ostale stvari kao što je i mehanizam ZSO. Nije došlo do toga, nije im se na taj način izašlo u susret i vidimo velike tenzije i trvenja na Kosovu. Lajčak je neko vreme posvetio i opoziciji, da razgovara sa njima da ih uputi da je ovo pitanje nadstaranačko i da ne bi rebalo da se podvede pod dnevno političke rasprave i sukobe. Ali mislim da to jeste primarna stvar, mislim da Zapad trenutno svestan da za Srbiju jeste ključno pitanje kako da se bliže koncipira taj mehanizam zaštite srpske zajednice i kako da se do njega dođe. To je jedino i ključno što je preostalo, što je važno i suštinski vitalni interes za Srbiju u celom ovom procesu", rekao je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija